Παπα–Θύμιος Βλαχάβας: Η προδομένη επανάσταση

Σπυρίδων Βλιώρας, εφ. Τα Μετέωρα, 14.05.2021

Λίγο πριν από την 25η Μαρτίου 2021 οι μαθητές και καθηγητές του Δευτέρου Γυμνασίου Καλαμπάκας, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου και υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν καὶ Ἱστορικῶν Μελετῶν Ἁγίων Μετεώρων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σταγῶν καὶ Μετεώρων καθώς και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στις εόρτιες / εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με την πρόθεση να αναδείξουν δέκα σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής μας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο πριν από την επανάσταση του 1821 και κατά τη διάρκειά της.

Θυμίζουμε ότι έχει προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός ζωγραφικής για τη φιλοτέχνηση των προσωπογραφιών των προσωπικοτήτων αυτών ή χαρακτηριστικών σκηνών από τη ζωή τους (θα δοθούν σχετικά —χρηματικά— βραβεία και έπαινοι. Διαβάστε και τους όρους του διαγωνισμού). Θα συνεχίσουμε με τον παπα–Θύμιο Βλαχάβα (Ϛʹ μέρος).

Ϛʹ μέρος. 1808: Ξέσπασμα επανάστασης

Το Καστράκι γύρω στα 1910. Από το αρχείο του πανεπιστημίου Cornell.

Στις 5 Μαΐου λοιπόν, εσπευσμένα και πρόωρα, ο Βλαχάβας αναγκάστηκε να υψώσει την σημαία της επανάστασης στα Χάσια. Με 600 άντρες κατέλαβε το Καστράκι Καλαμπάκας και τη γύρω περιοχή μέχρι τη γέφυρα στο Μουργκάνι, αποκόβοντας την επικοινωνία με την Ήπειρο, ενώ συγχρόνως έστελνε απεσταλμένους στους υπόλοιπους Κλεφταρματολούς των άλλων περιοχών ζητώντας βοήθεια. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πρόσκλησή του στους Τούρκους Τρικάλων και Λαρίσης για σύμπραξη.

«Κι αν θέλετε το έρτζι σας εσείς και τον ραγιά σας,
να κάμομε το ένα μας κι εμείς κι η αφεντιά σας,
τον τόπο να παστρέψουμε απ’ τους Αρβανιτάδες.
Κι αν φοβηθείτε τίποτες εσείς απ’ τον βεζίρη,
μ’ έξι χιλιάδες1 γίνηκα και βρίσκομαι χαζίρι·2
(…) Στην Λάρσα και στα Τρίκαλα προβόδισε και γράμμα,
να κάνουνε το ένα τους, να γίνουν όλα αντάμα.»3

 

 

⋯Τη συνέχεια θα τη βρείτε στο βιβλίο που θα εκδοθεί προσεχώς⋯

⋯(δείτε και την Περίληψη του κειμένου για τον παπα–Θύμιο Βλαχάβα…)⋯

Μέρος 7

 

Βιβλιογραφία

 

Υποσημειώσεις

1 Επίτηδες πρόβαλλε δεκαπλάσιο αριθμό επαναστατών! 

2 Είμαι έτοιμος. 

3 Σάθας 1869 (Τουρκοκρατουμένη Ελλάς), 598–599 (Χατζή Σεχρέτης, Αληπασιάδα).