Η Λάρισα στο Διαδίκτυο

Σπυρίδων Βλιώρας, στο βιβλίο:

Συλλογικός τόμος, Αφιέρωμα στην πόλη της Λάρισας, τόμος Β΄, εκδ. Κέντρου Ελληνικής Παιδείας, Λάρισα 2002, σελ. 317-323

Εισαγωγή

Εκτός από τα βιβλία, τα περιοδικά, τους χάρτες και άλλα εποπτικά μέσα που μετέρχεται κάποιος, προκειμένου να γνωρίσει μια περιοχή, τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη και ανάπτυξη των υπολογιστών και κυρίως με τη δικτύωσή τους, ένας ακόμη παράγοντας έκανε την εμφάνισή του, διεκδικώντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στον τομέα της πληροφόρησης και της ενημέρωσής μας αναφορικά με κάποιο τόπο (κι όχι μόνο!): Το Διαδίκτυο (Internet), ο παγκόσμιος αυτός ιστός, που απλώνει τα πλοκάμια του σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ποιες πληροφορίες θα μπορούσε κάποιος να βρει για την πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή μέσω του Διαδικτύου; Η εργασία αυτή αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα και για την ανάγνωσή της χρήσιμη (έως απαραίτητη) θα ήταν η πρόσβαση στο Internet.

1. Γενικές Πληροφορίες

Γενικού περιεχομένου πληροφορίες θα μπορούσαμε να βρούμε σε πολλούς τόπους (sites). Καταρχάς, στη διεύθυνση http://www.ypes.gr/kapodistrias, δηλαδή στον επίσημο τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκουμε στοιχεία για τον πληθυσμό της Λάρισας (114.334 κάτοικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1991) καθώς και στοιχεία για την Νομαρχιακή και ειδικότερα την Τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, τα εκλογικά αποτελέσματα κ.ά. Χρήσιμος είναι και ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης: http://www.ypes.gr/kapodistrias/greek/kapo/lari.htm,

Εικόνα 1: Ο νέος «καποδιστριακός» χάρτης του Νομού Λάρισας

ενώ απ’ τη διεύθυνση http://www.ypes.gr/kapodistrias/greek/kapo/ie4ver.html αντλούμε ενδιαφέροντα στοιχεία (πληθυσμός-έκταση) για όλους τους δήμους του νομού Λάρισας. Και στη διεύθυνση http://eld.teipir.gr/prefectures/greek/Larisas/Larisa.htm του Τ.Ε.Ι Πειραιά περιλαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν και το παρόν της Λάρισας.

(Περιορισμένα) στοιχεία για τη γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής καθώς και μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση μπορούμε να βρούμε στον τόπο του Δημοτικού Σχολείου Ραχούλας Λάρισας. Στον ίδιο τόπο υπάρχουν και αρκετές φωτογραφίες (ακόμα κι από δορυφόρο!) (http://dim-rachoul.lar.sch.gr/larissa/geografia.htm, http://dim-rachoul.lar.sch.gr/larissa/istoria.htm).

Εικόνα 2: Η γέφυρα του Πηνειού (παλιά φωτογραφία: http://dim-rachoul.lar.sch.gr/larissa/images/lars48.jpg)

 

Όσον αφορά την συγκοινωνιακή πρόσβαση στην περιοχή, χρήσιμοι μπορούν να αποδειχτούν οι τόποι του Ο.Σ.Ε. (http://www.ose.gr) καθώς και του Κ.Τ.Ε.Λ. (http://www.ktel.org/frontpage-thessalia.shtml), αν και αυτός ο τελευταίος είναι ανενεργός ‑προς το παρόν‑ για τη Λάρισα.

2. Δήμος Λάρισας

Εικόνα 3: Έμβλημα του Δήμου Λαρισαίων

Η δεύτερη ενότητα που θα μπορούσαμε να σταθούμε έχει να κάνει με το Δήμο της Λάρισας. Στη διεύθυνση http://www.larissa.org/index.htm βρίσκουμε πληροφορίες και στοιχεία για τη δημοτική αρχή (Δήμαρχος-δημοτικό συμβούλιο), τις Υπηρεσίες του Δήμου (Διεύθυνση Πολεοδομίας, Τεχνικών Έργων, Διαχείρισης Απορριμμάτων...), Δημοτικές Επιχειρήσεις (Ύδρευσης, Αποχέτευσης), Δημοτικούς Οργανισμούς (Πολιτιστικό Οργανισμό, Ωδείο...). Δυστυχώς όμως η τελευταία ενημέρωση των σελίδων είναι στις 20/11/97 (!).

Και η Νομαρχία Λάρισας έχει διαδικτυακό τόπο (http://www.nalar.forthnet.gr), που όμως για το διάστημα της έρευνάς μας ήταν ανενεργός.

3. Πανεπιστήμια‑Σχολεία

Εικόνα 4: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας‑Παραλιακό Συγκρότημα στο Βόλο

Απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και πλήρεις περιεχομένου σελίδες που μπορεί κάποιος να βρει για τη Λάρισα είναι οι σελίδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και του ΤΕΙ Λάρισας. Στη διεύθυνση http://www.uth.gr βρίσκουμε στοιχεία για το Πανεπιστήμιο, την ιστορία του, τις σχολές, τα τμήματα και τα μαθήματα που διδάσκονται, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα. Παρόμοιο χρήσιμο υλικό υπάρχει και στο ΤΕΙ Λάρισας: http://www.teilar.gr/about/start.el.php3

Εικόνα 5: Τ.Ε.Ι. Λάρισας

Όσον αφορά στα σχολεία της περιοχής, συναντάμε παραπομπές στον τόπο του Υπουργείου Παιδείας (http://ypepth.gr/schools/larisa.htm), όμως δεν τα περιλαμβάνει όλα. Μιλάμε για το 2ο Τ.Ε.Λ. (http://users.forthnet.gr/lar/2tel), το Δημοτικό Σχολείο Ραχούλας (http://nexnet.forthnet.gr/schools/rahschool), 5ο Δημοτικό Σχολείο (http://users.otenet.gr/~psch5lar) και το 10ο Δημοτικό Σχολείο (http://10dim-laris.lar.sch.gr). Δεν περιλαμβάνονται στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας το 6ο Λύκειο (http://users.otenet.gr/~6lyklar) καθώς και το 17ο Δημοτικό Σχολείο (http://webspace.bee.gr/achilleous). Σε γενικές γραμμές οι προσπάθειες των παιδιών και των δασκάλων τους είναι καλές και αξιέπαινες, χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάτι πέρα από τα κοινά και συνηθισμένα.

Εικόνα 6: Χάρτης των παιδιών, με το χωριό Ραχούλα

Πιο ενδιαφέρων απ’ αυτούς τους δικτυακούς τόπους είναι αυτός του Δημοτικού σχολείου Ραχούλας (http://nexnet.forthnet.gr/schools/rahschool/main.htm). Υπάρχουν οι πληροφορίες για το σχολείο, τους δασκάλους, το χωριό... Εκτός αυτών όμως έχουν δημιουργήσει και το http://dim-rachoul.lar.sch.gr/larissa, με ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γεωγραφία, την Ιστορία, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τ’ Αξιοθέατα και άλλα στοιχεία για τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή. Μια αξιέπαινη προσπάθεια των παιδιών και των δασκάλων τους...

4. Αθλητισμός

Εικόνα 7: Το έμβλημα της Α.Ε.Λ.

Στον τομέα του Αθλητισμού ξεχωριστή θέση κατέχει η σελίδα της Αθλητικής Ένωσης Λάρισας (ΑΕΛ: http://www.ael.gr): Στοιχεία για την ιστορία του Συλλόγου, τη σύνθεση της ομάδας, φωτογραφίες και βίντεο καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα και άλλα ενδιαφέροντα συναντά κανείς στην παραπάνω διεύθυνση. Περισσότερα για την Α.Ε.Λ. στην εργασία του κ. Ζ. Γρίβα μέσα στο αφιέρωμα.

5. Πολιτισμός

Στον πολιτιστικό τομέα μπορούμε να βρούμε αρκετές διευθύνσεις. Στον τόπο του Υπουργείου Πολιτισμού (http://culture.gr/maps/thessal/larisa/larisa_gr.html) βρίσκουμε πληροφορίες για Μουσεία και Μνημεία διάφορα:

Μουσεία

1. Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας (http://culture.gr/2/21/211/21115m/g211om01.html)

2. Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (http://culture.gr/4/42/421/42101/421019/g4210191.html)

Εικόνα 8: «Πολιτιστικός»  χάρτης του Νομού

Αρχαία και Βυζαντινά Μνημεία

A1. Λουτρό ρωμαϊκών χρόνων (Νερόμυλοι Αγιάς)

A2. Θολωτός τάφος Φαρσάλων

A3. Α΄Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

A4. Β΄Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

B1. Αρχοντικό Γ.Σβάρτς (Αμπελάκια)

B2. Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας (Ελασσόνα)

Νεώτερα Μνημεία

Ν1. Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου

Στη διεύθυνση http://www.detpol.gr συναντάμε τις σελίδες της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού & Πολιτισμού Λάρισας (ΔΕΤΠΟΛ). Εκεί μαθαίνουμε πως δημιουργήθηκε το 1988 και άρχισε να λειτουργεί το 1989, χρονιά την οποία ιδρύθηκαν το Δημοτικό Ραδιόφωνο (http://www.detpol.gr/dimo_radio.htm), η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου (http://www.detpol.gr/ballet1.htm) και το club «ΜΥΛΟΣ 1927» (http://www.detpol.gr/milos_kedriki.htm).

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου εκδίδεται και το περιοδικό ‘Γραφή’ (http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Grafi/Grafi.html), με υπότιτλο Τετράδια Λογοτεχνίας. Στον ίδιο τόπο βρίσκουμε κι ένα αφιέρωμα στα περισσότερα από τα ελληνικά περιοδικά που εκδίδονται σήμερα: http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/poetry.html.

Τέλος, μπορούμε να επισκεφτούμε το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (http://www.larissa.org/com/delekst/index.htm), το Θέατρο Τιριτόμπα (http://nexnet.forthnet.gr/business/tiritomba) καθώς και το Θεσσαλικό Θέατρο (http://www.olympos.net.gr/theater/main.htm), αν και η σελίδα του τελευταίου είναι ανενεργή.

6. Στρατός

Εικόνα 9: RF-4E Phantom II

Στη σελίδα http://www.hellasarmy.gr/aer-lari.htm μπορούμε να «δούμε» το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας, ένα από τα παλαιότερα, αφού κατασκευάσθηκε το 1912. Στις 29 Σεπτεμβρίου προσγειώθηκε εκεί το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ». Στον τόπο http://www.hellasarmy.gr/110.htm βρίσκουμε πληροφορίες για την 110 πτέρυγα μάχης.

7. Διάφορα

Απ’ τους πιο ενδιαφέροντες τόπους είναι κι αυτός της εφημερίδας Ελευθερίας. Ένα μεγάλο μέρος της εφημερίδας παρέχεται καθημερινά στο Διαδίκτυο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα για αναζήτηση άρθρων παλαιότερων τευχών.

Εικόνα 10 : Από την πρώτη σελίδα της εφημερίδα Ελευθερία

 

Χρήσιμο μπορεί να φανεί και το Θεσσαλικό Ευρετήριο Επιχειρήσεων (http://www.thessalian-directory.gr/ThessalianDynGR/index.asp, όπου είναι δυνατόν να βρούμε τα στοιχεία πολλών εταιριών που ασχολούνται με το εμπόριο, τη γεωργία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και πολλά άλλα.

Όσοι ανησυχούν για τον καιρό, μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το http://weather.yahoo.com/forecast/Larissa_GR_c.html, ενώ αν κάποιος πεινάει(!), ας παραγγείλει κάτι από το Fast-Food/Restaurant Αποκέντρωση (http://www.netco.gr/apokentrosi).

Επίλογος

Σίγουρα οι σελίδες που επισκεφθήκαμε δεν είναι οι μόνες που αφορούν στη Λάρισα, είναι όμως μια πρώτη προσέγγιση. Από τις παραπομπές των σελίδων αυτών μπορούμε να οδηγηθούμε σε άλλες, που είτε υπάρχουν τώρα είτε θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Αν θέλαμε εν συντομία να αποτιμήσουμε το περιεχόμενο και τη λειτουργικότητα των σελίδων που επισκεφτήκαμε, θα λέγαμε πως είναι μεν μια καλή αρχή (αν σκεφτούμε ότι το Διαδίκτυο δεν έχει και πολλά χρόνια λειτουργίας), απαιτούνται όμως να γίνουν πολλά ακόμη βήματα και κυρίως να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της έντονης παρουσίας της Λάρισας (κι όχι μόνο) στο Διαδίκτυο. Είναι μια αδήριτη ανάγκη. Ας ελπίσουμε οι ρυθμοί να επιταχυνθούν και στο μέλλον η εικόνα να είναι πιο ολοκληρωμένη.