Microsoft-Google: «Πεδίο μάχης» οι βιβλιοθήκες

Ελίζα Τριανταφύλλου, εφ. Ελευθεροτυπία, 13/11/2005

Στους διαδρόμους φημισμένων βιβλιοθηκών του κόσμου μεταφέρει η Microsoft το «πεδίο μάχης» στην προσπάθειά της να μειώσει τη διαφορά από την Google.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η ξακουστή εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Σκοπός είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή σάρωση (scanning) 25 εκατομμυρίων σελίδων από τα βιβλία που διαθέτει στη συλλογή της η εν λόγω βιβλιοθήκη. Επόμενο βήμα θα είναι η διάθεση του περιεχομένου τους στο Διαδίκτυο μέσω της νέας υπηρεσίας αναζήτησης της Microsoft, της MSN Book Search, που επίσης πρόκειται να λανσαριστεί εντός του 2006.

Η επένδυση γι' αυτό το εγχείρημα είναι 2 εκατ. ευρώ, αλλά όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας αυτό είναι μόνο η αρχή αφού το βλέπουν ως το ξεκίνημα μιας μακροχρόνιας συνεργασίας. Μάλιστα όπως δηλώνουν οι ίδιοι, η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά αυτό το οργανωμένο σχέδιο έχει κι άλλες εμπορικές προεκτάσεις, καθώς μπορεί να αποτελέσει λύση για επιχειρήσεις που ψάχνουν πώς να αρχειοθετήσουν ψηφιακά τεράστιο όγκο εγγράφων.

Παρ' όλα αυτά, η Microsoft δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει την «πατέντα» της ιδέας. Σχεδόν ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβριο του 2004, ο «θανάσιμος» εχθρός της, η Google, είχε ανακοινώσει, από την πλευρά της, το κλείσιμο συμφωνίας με σειρά πανεπιστημιακών (και όχι μόνο) βιβλιοθηκών με τον ίδιο απώτερο σκοπό. Πανεπιστήμια όπως του Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, του Στάνφορντ και της Οξφόρδης αλλά και η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης δέχτηκαν να σαρωθούν ψηφιακά όλα τα βιβλία που έχουν στα ράφια τους και να προσφέρονται σε μορφή προσιτή για αναζήτηση στους χρήστες της Google.

Μάλιστα, οι νωπές ανακοινώσεις της Microsoft για τη συνεργασία της με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη συμπίπτουν χρονικά με τη διάθεση της πρώτης «φουρνιάς» βιβλίων στο Ίντερνετ από την δημοφιλή μηχανή αναζήτησης. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και μικρά αποσπάσματα από βιβλία με copyright.

Ωστόσο, η Google έχει δεχθεί ήδη τις πρώτες μηνύσεις γι' αυτό της το εγχείρημα. Εναντίον της προσέφυγαν εκδοτικοί οίκοι αλλά και συγγραφείς που υποστηρίζουν ότι η διάθεση ακόμη και ενός μικρού μέρους παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Όσο για τα βιβλία που δεν προστατεύονται πλέον από το copyright, ο χρήστης Ίντερνετ μπορεί ελεύθερα να ξεφυλλίσει ηλεκτρονικά όλες τους τις σελίδες.