iΡad, όπως λέμε «επανάσταση»

Γιώργος Αγγελόπουλος, εφ. Τα Νέα, 28/1/2010

 

Την τελευταία δημιουργία της Αpple παρουσίασε χθες ο Στιβ Τζομπς

Το πολυαναμενόμενο iΡad, η τελευταία δημιουργία της Αpple που παρουσίασε χθες στο Σαν Φρανσίσκο ο επικεφαλής της εταιρείας Στιβ Τζομπς, είναι κάτι ανάμεσα σε λάπτοπ και smartphone, μοιάζει με μεγάλο iΡhone και επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν βίντεο, να σερφάρουν στο Ίντερνετ, να παίζουν παιχνίδια και να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία. Θα κοστίζει στις ΗΠΑ από 499 έως 829 δολάρια και ο Τζομπς ελπίζει ότι θα έχει τις τιμές του για τη διεθνή αγορά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

O Στιβ Τζομπς εμφανίσθηκε χθες με το τζιν και το μαύρο ζιβάγκο πουλόβερ, που έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν του, σε μια αίθουσα του Σαν Φρανσίσκο όπου δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. Το iΡad που παρουσίασε έχει μόνο ένα κουμπί και οθόνη αφής, φαίνεται εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, και τα χρώματα της οθόνης του είναι ιδιαιτέρως καθαρά- όμως στην τσέπη σου δεν μπορείς να το βάλεις. Έχει εικονικό πληκτρολόγιο, στέλνει e-mails, αποθηκεύει και παίζει μουσική, προβάλλει στην οθόνη του τούς χάρτες της Google. Κατά την παρουσίαση, ο Τζομπς έπαιξε στο iΡad την ταινία «Star Τrek», ενώ παρουσίασε στην οθόνη του τούς ιστότοπους των «Νew Υork Τimes» και του περιοδικού «Τime». «Νομίζω πως έχουμε συλλάβει την ουσία της ανάγνωσης μιας εφημερίδας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι μπορείς να το χειρίζεσαι με το ένα χέρι, την ώρα που παίρνεις το πρωινό σου. «Είναι πιο προσωπικό από ένα λάπτοπ», σχολίασε ο Τζομπς.

Ωστόσο το πρώτο σχόλιο των αναλυτών ήταν πως, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την παρουσίασή του και παρά την αποδεδειγμένη ικανότητα της Αpple να «πιάνει» τις τάσεις στην κατανάλωση των ηλεκτρονικών συσκευών, το iΡad δεν θα πωληθεί απαραιτήτως εύκολα. Η όρεξη των καταναλωτών για να αποκτήσουν ένα γκάτζετ που βρίσκεται κάπου ανάμεσα σ΄ ένα smartphone κι ένα λάπτοπ μένει να αποδειχθεί, ενώ υπάρχουν πολλές συσκευές, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο Κindle της Αmazon. com, που διεκδικούν την αγορά αυτή.

Η παρουσίαση του iPad

Φωτογραφίες και παιχνίδια

Ο χρήστης του iΡad μπορεί να «παίζει» με φωτογραφίες και απεικονίσεις, να «ζουμάρει» σε εικόνες, να τους αλλάζει χρώματα, να κάνει προσθήκες σε εικόνες και να φτιάχνει τις δικές του. Επίσης, όταν ο χρήστης διαβάζει την εφημερίδα του στο iΡad, θα μπορεί να «αποθηκεύει» δημοσιεύματα, να διαμορφώνει το μέγεθος του κειμένου και να αλλάζει τον αριθμό των στηλών, να «ξεφυλλίζει» τις φωτογραφίες και να παίζει τα βίντεο. Τα παιχνίδια λειτουργούν «απίστευτα μαλακά», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Αpple Σκοτ Φόρσταλ. «Καταφέραμε να πετύχουμε η μπαταρία να διαρκεί για 10 ώρες», τόνισε ο Τζομπς. «Μπορώ να πάρω μια πτήση από το Σαν Φρανσίσκο στο Τόκιο και να παρακολουθήσω βίντεο σ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού». Στη θέση αναμονής, η μπαταρία διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα.

iPad: Το έπιασα!

«Έχουμε άραγε ό,τι χρειάζεται για να καθιερώσουμε μια τρίτη κατηγορία προϊόντων, ανάμεσα στα λάπτοπ και τα smartphone;», ρώτησε ο Τζομπς για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ο πήχυς είναι αρκετά ψηλά. Πρέπει το προϊόν να είναι πολύ καλύτερο και να κάνει μερικά πράγματα- κλειδιά. Πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε». Ωστόσο, το iΡad δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά που πολλοί ανέμεναν ότι θα είχε: δεν υποστηρίζει την εφαρμογή Αdobe Flash που χρησιμοποιείται ευρέως στο Ίντερνετ, δεν έχει κάμερα, δεν έχει λειτουργία ιντερνετικού τηλεφώνου, ενώ η μπαταρία και η μνήμη του δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Εξερευνώντας το iPad

Με πρότυπο τους Μπιτλς

ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ μουσικής, ο Στιβ Τζομπς είναι ο ίδιος ένας ροκ σταρ της Σίλικον Βάλεϊ. Γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Γκριν Μπέι της πολιτείας Ουισκόνσιν. Η εταιρεία του, η Αpple, την οποία ίδρυσε το 1976 με τον Στίβεν Βόσνιακ σ΄ ένα γκαράζ στο Λος Άλτος της Καλιφόρνιας, φέρει το όνομα της εταιρείας δίσκων Αpple Records που δημιούργησαν οι Μπιτλς το 1968. «Το επιχειρηματικό μοντέλο μου είναι οι Μπιτλς», είχε πει σε μια συνέντευξή του το 2008. «Τέσσερις τύποι που ισορροπούσαν τις αρνητικές τάσεις ο ένας του άλλου. Και το σύνολο ήταν καλύτερο από το άθροισμα των μερών. Έτσι βλέπω τις μπίζνες. Στην επιχείρηση, τα μεγάλα πράγματα δεν είναι το προϊόν ενός ανθρώπου, αλλά μιας ομάδας».

Το 1984 η Αpple παρουσίασε τον πρώτο Μacintosh και το 1999 ο πρώτος iΜac διαφημίστηκε ως ο πρώτος «όλα σε ένα» υπολογιστής. Το 2001 παρουσιάστηκε το iΡod, που σηματοδότησε την επέκταση της εταιρείας σε χώρους πέραν των υπολογιστών. Το 2007 η Αpple εισέβαλε στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας με το iΡhone.

Το 1985, ο Τζομπς αποχώρησε από την Αpple για να ιδρύσει την εταιρεία Νext, ενώ το 1986 αγόρασε από τον Τζορτζ Λούκας την κινηματογραφική εταιρεία Ρixar, την οποία μετέτρεψε σε μια από τις πιο πρωτοπόρες εταιρείες κινουμένων σχεδίων.

Το 1996 επέστρεψε στην Αpple ως διευθύνων σύμβουλος και το 2004 υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνο στο πάγκρεας. Το 2007 το περιοδικό «Fortune» τού έδωσε την πρώτη θέση μεταξύ των 25 ισχυρότερων επιχειρηματιών του κόσμου. Στις αρχές του 2009 αποχώρησε προσωρινά από την Αpple για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και σήμερα έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του.

[ ΓΝΩΜΗ ] Το θέμα, τελικά, είναι το λογισμικό

Του David Carr , TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS

Tο iΡad σού δίνει την εντύπωση πως δημιουργεί και εξοντώνει κατηγορίες ολόκληρες ταυτόχρονα. Είναι ένα αξιοσημείωτα φιλόδοξο πρότζεκτ όσον αφορά όλες εκείνες τις υπηρεσίες - φωτογραφίες, παιχνίδια, βίντεο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- στην αγορά των οποίων διεκδικεί μερίδιο.

Μια από τις πιο αλλόκοτες πλευρές της παρουσίασής του από τον Στιβ Τζομπς είναι η επικέντρωση στο λογισμικό: το θέμα, τελικά, είναι το λογισμικό. Το ίδιο το γκάτζετ είναι διάφανο, ένα παράθυρο στο λογισμικό. Στη συσκευή υπάρχει ένα και μοναδικό μηχανικό πλήκτρο, το «on». Όλα τα υπόλοιπα είναι δάχτυλα που αλληλεπιδρούν απευθείας με το λογισμικό.

Με μια πρώτη ματιά, το iΡad δείχνει να στέκεται στο ύψος της υπερβολικής διαφήμισης που προηγήθηκε, ή τουλάχιστον να πλησιάζει.

«Δεν είναι υπέροχο;» ρώτησε από τη σκηνή ο Στιβ Τζομπς. Είναι πράγματι, όμως τα πάντα δείχνουν υπέροχα στη σκηνή. Τίποτα δεν γερνάει πιο γρήγορα από το μέλλον μόλις το πιάσεις στα χέρια σου.