Πιο ξεκούραστη η ανάγνωση των e-books, για ηλικιωμένους

Σταυρούλα Παπασπύρου, εφ. Ελευθεροτυπία, 4/3/2013

Την εβδομάδα που διανύουμε οι ψηφιακές εκδόσεις έχουν την τιμητική τους. Για την ακρίβεια, οι εξοικειωμένοι με αυτές καλούνται να τις διαδώσουν όσο καλύτερα μπορούν, συμμετέχοντας στην καμπάνια «Διάβασε ένα e-book» που πραγματοποιείται στο εξωτερικό από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου, εδώ και 11 χρόνια και βρίσκει πλέον θιασώτες και στη χώρα μας.

Ανάμεσά τους, η Βιβλιοθήκη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, που συμμετείχε στη διοργάνωση και πέρσι, καθώς και ο γνωστός μπλόγκερ, Μιχάλης Καλαμαράς, διαχειριστής του electronikosanagnostis.blogspot.com, σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με τα ψηφιακά βιβλία και τις αντίστοιχες μηχανές ανάγνωσης.

Οπως εξηγεί ο τελευταίος, πέρα από τους ενημερωτικούς της στόχους, η καμπάνια αποβλέπει στο να ενθαρρύνει τους εκδότες, τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και τους κατασκευαστές συσκευών να προσφέρουν αυτές τις μέρες e-books και e-readers, είτε δωρεάν είτε με μεγάλη έκπτωση. Από τη μεριά του, υπόσχεται να εμπλουτίζει καθημερινά το μπλογκ του με κατατοπιστικά άρθρα και με ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου βρίσκει κανείς βιβλία ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα, ενώ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει και δώρα από ελληνικούς οίκους που διαθέτουν ψηφιακούς καταλόγους.

Εξαίρεση η Βρετανία

Αν στις ΗΠΑ ένα στα πέντε βιβλία που πωλούνται είναι πια e-book, στην Ευρώπη το ποσοστό εισχώρησής τους στην αγορά είναι καθηλωμένο στη μονάδα. Εξαίρεση αποτελεί η Βρετανία (10%), όπου ειδικά την περασμένη χρονιά η ζήτηση ψηφιακών τίτλων ήταν αλματώδης. Σύμφωνα με τον οργανισμό Publishers Association's Sales Monitor, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 η αύξηση ήταν 188% σε σύγκριση με το 2011, με τα παιδικά e-books να καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος και εκείνα για τους ενήλικους να ακολουθούν. Παρά τη γενικότερη οικονομική κρίση, ο τζίρος των βρετανικών ψηφιακών εκδόσεων το ίδιο διάστημα σχεδόν τριπλασιάστηκε, περνώνας από τα 30 εκατ. στα 84 εκατ. λίρες.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα «στην... αρχή της αρχής», λέει ο Μ. Καλαμαράς. Οπως άλλωστε συνηθίζει να αστειεύεται και ο Θάνος Ψυχογιός, οι περίπου 4.500 διαθέσιμοι ψηφιακοί τίτλοι είναι μάλλον περισσότεροι, σε απόλυτους αριθμούς, από τους αγοραστές τους. Ωστόσο, δεκάδες εκδοτικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο χώρο, ενώ ορισμένες, όπως ο «Ψυχογιός», ο «Λιβάνης», ο «Καστανιώτης», ο «Πατάκης», ο «Ικαρος», το «Μεταίχμιο», ο «Μίνωας» ή η «Διόπτρα», φροντίζουν να δημοσιεύουν τα καινούργια τους βιβλία σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή ταυτόχρονα.

«Κάτι κινείται, συνεχίζει ο Μ. Καλαμαράς, αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ψηφιακά βιβλία μπορεί να διαβάσει κανείς και σε τάμπλετς σαν το iPad, η απήχηση του οποίου -πάνω από 50.000 κομμάτια- είναι σημαντική. Οι τιμές, όμως, των ελληνικών e-books παραμένουν υψηλές. Το ιδανικό θα ήταν να είναι κατά 50% μικρότερες από των τυπωμένων σε χαρτί βιβλίων, αλλά η ψηφιακή έκδοση επιβαρύνεται με 23% ΦΠΑ ως "υπηρεσία", ενώ η παραδοσιακή χάρτινη με 6,5% ως "βασικό αγαθό"».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη γερμανική επιστημονική έρευνα από τα πανεπιστήμια του Μάιντς, του Γκέτιγκεν και του Μάρμπουργκ, η οποία βασίστηκε σε πειράματα με 56 εθελοντές ηλικίας 66 έως 77 χρόνων, τα e-books είναι πιο ξεκούραστα για τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων και ας διστάζουν οι ίδιοι να το παραδεχτούν! Οσο και αν οι συγκεκριμένοι εθελοντές δήλωναν ότι απολαμβάνουν περισσότερο τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης, αποδείχτηκε ότι διάβαζαν πιο γρήγορα και καταβάλλοντας μικρότερη προσπάθεια όταν χρησιμοποιούσαν υπολογιστή-ταμπλέτα, από ό,τι όταν διάβαζαν από βιβλίο ή ακόμα και από μια εξειδικευμένη συσκευή, όπως το Amazon Kindle. Να ακόμη ένα επιχείρημα για τη φαρέτρα όσων προωθούν τα e-bookς.