Αλµυρό τυρόψωµο

Εφημερίδα Το Βήμα, 1/7/2013

Αντί για σουσάμι, μπορείτε να βάλετε λιναρόσπορους ή ηλιόσπορους. Διατήρηστε το ψωμί σε αεροστεγές δοχείο και συνδυάστε μερικές φέτες με σολομό
Αλµυρό τυρόψωµο

Φωτογραφία: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγής: Βίκυ Κουμάντου

ΥΛΙΚΑ (για 6 φορµάκια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουµε τα φορµάκια.

Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε το αλεύρι µε το µπέικιν και τη σόδα. Προσθέτουµε τα αβγά, το βούτυρο και το ξινόγαλα και οµογενοποιούµε. Τέλος, ρίχνουµε τη µισή ποσότητα του τυριού, µαζί µε τα κρεµµυδάκια και το σουσάµι, και ενώνουµε όλα τα υλικά, µέχρι να σχηµατιστεί µια ζύµη, που θα µοιάζει περισσότερο, από πλευράς υφής και ρευστότητας, µε ζύµη για κέικ.

Ρίχνουµε το µείγµα στις φόρµες, πασπαλίζουµε µε το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουµε στον φούρνο για 40-50 λεπτά, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του ψωµιού.

Βγάζουµε από τον φούρνο και αφήνουµε να κρυώσουν λίγο. Ξεφορµάρουµε επάνω σε µια σχάρα και αφήνουµε τα ψωµιά να κρυώσουν εντελώς.

Σχόλιο του διαιτολόγου Χάρη Γεωργακάκη

Μια πολύ γευστική συνταγή, για να δοθεί µια άλλη νότα στη διατροφή σας. Προσοχή στην ποσότητα: λόγω της περιεκτικότητάς τoυ σε πυκνές ενεργειακά πρώτες ύλες έχει τις θερµίδες του, ωστόσο ένα κοµµάτι θα µπορούσε να αποτελέσει ένα χορταστικό σνακ ή, µαζί µε µία σαλάτα, και ένα βραδινό γεύµα. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για παιδιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο.