Α’. Σχεδιάγραμμα, Β’. Κείμενα, Γ’. Βιβλιογραφία

Θέμα: Διαδίκτυο

Α) Σχεδιάγραμμα

Θέμα: Το σχολείο σου διοργανώνει μια ημερίδα με θέμα «Νέοι και Διαδίκτυο» κι εσύ αναλαμβάνεις να εκφωνήσεις μια ομιλία, στην οποία θα παρουσιάσεις τα πλεονεκτήματα που παρέχει στους νέους ανθρώπους η χρήση του Διαδικτύου αλλά και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τους νεαρούς χρήστες του.

Ε1. Πλεονεκτήματα

Ε2. Κίνδυνοι

Β) Κείμενα

Γιατί ανησυχεί με το Web, ο εφευρέτης του, Tim Burners-Lee

Νίκος Καϊμακάμης, pestaola.gr, 13/3/2017

Ο Παγκόσμιος Ιστός έκλεισε πλέον τα 28 έτη και ο εφευρέτης του, Tim Burners-Lee, κάνει μία κριτική για την παρούσα κατάστασή του.

Μέσα από μία επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, ο Tim Burners-Lee, σημειώνει ότι υπάρχουν τρεις βασικές τάσεις που προκαλούν ανησυχία. Η πρώτη από αυτές είναι ότι στον Παγκόσμιο Ιστό δείχνει να έχει χαθέι πλέον ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, οι οποίοι τα προσφέρουν με σκοπό να απολαύσουν δωρεάν υπηρεσίες. Για τον Tim Burners-Lee έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται φαινόμενα απολυταρχισμού στον Παγκόσμιο Ιστό, τα οποία θα πρέπει να περιοριστούν όσο είναι καιρός.

Η δεύτερη ανησυχητική τάση στον Παγκόσμιο Ιστό, σύμφωνα με τον εφευρέτη του, είναι η ευκολία με την οποία γίνεται η διασπορά ψευδών ή κατασκευασμένων ειδήσεων μέσω Internet. Τόσο τα social media όσο και άλλες πηγές που προσπαθούν να αντλήσουν clicks ευθύνονται για αυτό, ενώ η διάδοση της κάθε ψεύτικης είδησης γίνεται μάστιγα μέσα από τις μηχανές αναζήτησης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πολιτική διαφήμιση, η οποία αποτελεί την τρίτη ανησυχητική τάση για τον Tim Burners-Lee.

Πολιτικές πεποιθήσεις και κατευθυντήριες γραμμές κυκλοφορούν από διάφορες πηγές στο Διαδίκτυο με σκοπό τους τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σε μία κατεύθυνση που να βολεύει τις πολιτικές ελίτ. Ο Tim Burners-Lee πιστεύει στην κοινή προσπάθεια φορέων όπως οι κολοσσοί του Διαδικτύου, αλλά και του Web Foundation, με σκοπό τον περιορισμό των ανησυχητικών τάσεων αυτών με γνώμονα τη δημιουργία ενός ασφαλούς, ανοιχτού και δημοκρατικού Παγκόσμιου Ιστού.

Eurostat: Το 36% των Ελλήνων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ internet

Εφημερίδα Το Βήμα, 18/12/2013

Ουραγός στη χρήση του διαδικτύου εμφανίζεται η Ελλάδα

Ουραγός στη χρήση του internet εμφανίζεται η Ελλάδα , καθώς υπολείπεται του μέσου όρους της ΕΕ των «28» σε πολλά ποιοτικά στοιχεία. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, περίπου το 1/3 ή και περισσότερο των ατόμων σε Ρουμανία (42%), Βουλγαρία (41%), Ελλάδα (36%), Ιταλία (34%), Πορτογαλία (33%), Κύπρο (32%) και Πολωνία (32%) δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Στην ΕΕ των «28», το 79% των νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2013 και το 76% είχε ευρυζωνική σύνδεση στο internet, σε σύγκριση με 55% και 42% αντίστοιχα το 2007.

Για τα περισσότερα άτομα η χρήση του διαδικτύου έχει γίνει μια τακτική δραστηριότητα, με το 62% των ατόμων να το χρησιμοποιούν κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα και ένα επιπλέον 10% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Από την άλλη, το 21% των πολιτών ανέφεραν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το internet σε σύγκριση με 37% το 2007. Όσον αφορά στη χρήση του internet στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το 41% των ατόμων στην ΕΕ έχει χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για συναλλαγές με τις δημόσιες αρχές ή υπηρεσίες το 2013. Κυρίως για φορολογικές δηλώσεις (44%), αιτήσεις έκδοσης προσωπικών έγγραφων (20%), χορήγηση επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης (16%), αλλά και εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή πανεπιστήμιο (9%) .

Το επίπεδο πρόσβασης σήμερα στο δαδίκτυο κυμαίνεται από 54% των νοικοκυριών στη Βουλγαρία έως 95% στην Ολλανδία. Στα περισσότερα κράτη-μέλη, το ποσοστό πρόσβασης στο διαδίκτυο ήταν υψηλό το 2013 , με μερίδιο άνω του 90% στην Ολλανδία (95% των νοικοκυριών), το Λουξεμβούργο (94%), στη Δανία και στη Σουηδία (93%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Βουλγαρία (54% ), Ελλάδα (56%) και Ρουμανία (58%).

Το 2013, σε κάθε κράτος μέλος τουλάχιστον το ήμισυ των νοικοκυριών διέθετε ευρυζωνική σύνδεση, δηλαδή γρήγορο internet. Στη Φινλανδία το ποσοστό αυτό ήταν στο 88% και στη Γερμανία στο 85%. Η πλειοψηφία των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα στη Δανία ανέρχεται στο 84%, στην Ολλανδία 83%, στο Λουξεμβούργο 82%, στη Σουηδία 81%, στη Φινλανδία 80% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 78%. Τα υψηλότερα ποσοστά των ατόμων που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε μέρα, καταγράφονται στην Τσεχία (16%)μ στην Εσθονία, την Ιρλανδία και την Αυστρία (14%). Περίπου το 1/3 ή και περισσότερο των ατόμων σε Ρουμανία (42%), Βουλγαρία (41%), Ελλάδα (36%), Ιταλία (34%), Πορτογαλία (33%), Κύπρο (32%) και Πολωνία (32%) δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, ενώ σε έξι κράτη-μέλη το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από 10%.

[Έρευνα - pdf]

Μια παράλληλη ζωή μέσω Διαδικτύου ζουν οι έφηβοι

Παπαματθαίου Μάρνυ, εφ. Το Βήμα, 3/10/2012

Έρευνα δείχνει ότι συνομιλούν με αγνώστους και συχνά τους γνωρίζουν

Πάνω από το 90% των νέων της Ευρώπης είναι μέλη κοινωνικών δικτύων.

Μια παράλληλη ζωή μέσω Διαδικτύου ζουν οι έφηβοιΜέλη κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter, myspace κλπ) είναι σήμερα το 90% των νέων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μεγάλο ποσοστό, μεταξύ αυτών, εκτίθεται καθημερινά μέσω της «διαδικτυακής» οδού σε σοβαρούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα,το 63% των εφήβων που πήραν μέρος σε μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα, ομολόγησαν ότι επικοινωνούν με αγνώστους on - line ενώ το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε. Το 45,7% από τους ερωτηθέντες συνάντησαν κάποιον που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου, το 58,8% εκτέθηκαν σε πορνογραφικό υλικό και το 21,9% έχουν δεχθεί  διαδικτυακό εκφοβισμό.

Στην έρευνα για την εξάρτηση από το διαδίκτυο που συντονίσθηκε από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet, πήραν μέρος νέοι επτά  Ευρωπαϊκών χωρών: Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ολλανδία και Ρουμανία. Οι έφηβοι, από 15 ως 16 ετών, απάντησαν σε 2.000 ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε 20 συνεντεύξεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του Προγράμματος «Αριάδνη» που υλοποιεί το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως εξήγησαν η λέκτορας εφηβικής ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Αριάδνη» κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, η ψυχολόγος παιδοψυχιάτρος κυρία Μαρία Δάρα και ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας κ. Γιώργος Κορμάς,  οι εθιστικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο και η έκθεση των παιδιών σε κακόβουλες συμπεριφορές αυξάνονται διαρκώς.

Παράγοντες γι αυτό, όπως είπαν, αποτελούν ο ψηφιακός αναλφαβητισμός πολλών γονιών, η ανεπάρκεια των φορέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο ασφαλές και παραγωγικό Διαδίκτυο, η κρίση στο θεσμό της οικογένειας, η οικονομική κρίση και η έλλειψη ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- Το 1,2% των εφήβων παρουσιάζουν συμπεριφορές εξάρτησης και  το 12,7% οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά (13.9% δυσλειτουργική διαδικτυακή χρήση)

-Οι διαφορές μεταξύ των χωρών δεν είναι σημαντικές, ωστόσο μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζονται σε Ρουμανία, Ελλάδα και Ισπανία ενώ τα μικρότερα σε Ισλανδία, Ολλανδία και Γερμανία.

-Τα ποσοστά εξάρτησης εμφανίζονται μεγαλύτερα στα  αγόρια, τις μεγαλύτερες ηλικίες και στους έφηβους των οποίων οι γονείς έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

-Καταγράφηκαν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες στην ομάδα των εξαρτημένων εφήβων (χαμηλή κοινωνικότητα, διάσπαση προσοχής, καταθλιπτικό συναίσθημα κ. α.)

Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων διολισθαίνει σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου ως απόρροια της ενασχόλησης τους στο διαδίκτυο.

Αναλυτικά καταγράφηκαν τα εξής:

- Το 63% των εφήβων επικοινωνούν με αγνώστους on - line.

-Το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε (5,4% του συνολικού δείγματος).

-Το 45,7% από αυτούς συνάντησαν στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου (28.4% του συνολικού δείγματος)

-Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου διαδικτυακής αποπλάνησης ήταν η Ρουμανία, η Γερμανία και  η Πολωνία, ενώ η Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό

-Το 58.8% εκτέθηκαν σε πορνογραφικό υλικό (32,8% από αυτούς αναφέρουν ότι ενοχλήθηκαν από την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό - 18,4% του δείγματος).

-Τα αγόρια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε πορνογραφικό υλικό, ενώ οι διαφορές των χωρών δεν ήταν σημαντικές.

-Το 21.9% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό (53.5% από αυτούς ανέφεραν ότι αυτό τους έβλαψε).

-Τα κορίτσια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε διαδικτυακό εκφοβισμό, ενώ οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ήταν οι Ρουμανία και Ελλάδα και τα μικρότερα οι Ισλανδία και Ισπανία.

Κοινωνικά Δίκτυα

Το 92% των εφήβων που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι είναι μέλη σε (κάποιο) κοινωνικό δίκτυο. Το 39.4% από αυτούς μάλιστα κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων περισσότερο από 2 ώρες την καθημερινή ημέρα. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60,2% τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Το 25% των εφήβων που κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων περισσότερο από 2 ώρες ημερησίως, μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά εξάρτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για χρήση κάτω των 2 ωρών είναι 8%.

Διαδικτυακά Παιχνίδια

Το 61,8% των εφήβων παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο, γεγονός που έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν συμπεριφορά εξάρτησης. Η ενασχόληση για περισσότερο από 2,6 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με εμφάνιση συμπεριφοράς εξάρτησης. Αυτή η τάση αφορά κυρίως τα αγόρια.

Διαδικτυακός Τζόγος

Το 10,6% των εφήβων του δείγματος ασχολούνται με τζόγο στο φυσικό κόσμο, ενώ το 5,9% ασχολείται με το τζόγο στο διαδίκτυο. Οι έφηβοι που ασχολούνται με τον διαδικτυακό τζόγο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών εξάρτησης. Η τάση αυτή αφορά κυρίως τα αγόρια.

Το πρόγραμμα «Αριάδνη»

Το πρόγραμμα «Αριάδνη» που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου, αφορά στην επιμόρφωση και αποτελεσματική κινητοποίηση των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, ώστε να «θωρακίσουν» τους νέους απέναντι στους κινδύνους του Διαδικτύου. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από την έγκυρη ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, αλλά και την καθοδήγηση των γονιών και των εκπαιδευτικών τους.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά σε 1.000 ειδικούς επιστήμονες υγείας (ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς κ. α.), οι οποίοι καλούνται να αναγνωρίσουν φαινόμενα διαδικτυακού εθισμού και να προσφέρουν υπεύθυνα και αξιόπιστα συμβουλευτική και ιατρική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Τα σχετικά εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα σε τμήματα των 25 ατόμων και έχουν διάρκεια 85 ωρών.

Για το θέμα αυτό έχει αποφασιστεί:

- Η τοποθέτηση infokiosks σε Κεντρικά Νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας &και του Ηρακλείου Κρήτης.

- Η οργάνωση ενημερωτικού roadshow στις 15 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

- Η πραγματοποίηση Happening σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (11/12/2012).

- Η συμμετοχή σε εκθέσεις που λαμβάνουν μέρος φορείς των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Για αντίστοιχα θέματα βέβαια λειτουργεί και η γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ τηλ. 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την οποία διαχειρίζεται η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ. Ε. Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνεται σε εφήβους και στις οικογένειές τους, παρέχοντας στήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, κ. α.).

Eurostat: το 45% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποίησει ποτέ το internet

http://elektronikosanagnostis.blogspot.com, 14/12/2011

Επειδή ηλεκτρονικό βιβλίο και ψηφιακό σχολείο χωρίς internet δε γίνονται, ακολουθούν τα συμπεράσματα της έρευνας της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για για χρήση του internet στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συμπεράσματα

Το 45% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το internet και μόνο τα μισά ελληνικά νοικοκυριά ήταν συνδεδεμένα το 2011, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της Eurostat. To 2006 το 65% των Ελλήνων δεν είχε χρησιμοποιήσει το internet και μόνο το 23% των νοικοκυριών είχε πρόσβαση στο internet. Επίσης, τους τελευταίους 12 μήνες μόνο το 33% των Ελλήνων που έχουν πρόσβαση στο internet, ή 1 στους 3, έχει παραγγείλει αγαθά και υπηρεσίες online, το 42% έχει χρησιμοποιήσει τα site δημόσιων υπηρεσιών για να ενημερωθεί και το 24% τα έχει χρησιμοποιήσει για να συμπληρώσει κάποια επίσημο έγγραφο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών-μελών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση στο internet το πρώτο τρίμηνο του 2011 από σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά που είχαν πρόσβαση στο πρώτο τρίμηνο του 2006. Το 2011 το 68% των νοικοκυριών είχαν ευρυζωνική σύνδεση στο internet έναντι του 60% το 2006. Το ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό των ατόμων μεταξύ 16 και 74 ετών που δεν έχουν χρημισοποιήσει ποτέ το internet μειώθηκε από το 42% στο 24%.

"Για πολλούς ανθρώπους φαίνεται σήμερα δύσκολο να ζήσουν χωρίς το internet, αλλά ένα μειούμενο, όχι ακόμα όμως ασήμαντο, τμήμα του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ" - Eurostat

Χρήση internet

Mε σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες να μην έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το internet, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ: στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Βουλγαρία, όπου το 46% των πολιτών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το internet, και η Ρουμανία όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 54%.  Σε ελαφρώς καλύτερη θέση, όσον αφορά το ποσοστό όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Internet, βρίσκονται η Κύπρος και η Πορτογαλία, με ποσοστό 41%, ενώ τις κορυφαίες θέσεις καταλαμβάνουν η Σουηδία (5%), η Δανία και η Ολλανδία (και οι δύο με 7%).

Στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 24% των πολιτών, ή σχεδόν 1 στους 4, δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το internet.Ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη είναι να μειωθεί το ποσοστό των Ευρωπαίων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το internet στο 15% έως το 2015.

Συνδέσεις στο internet

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Eurostat, το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τον ευρωπαϊκό βορρά από τον φτωχότερο νότο ακόμα διατηρείται, παρόλο που το ποσοστό των συνδεδεμένων ευρωπαϊκών νοικοκυριών αυξήθηκε από το 49% το 2006 στο 73% το 2011. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 50% ή χαμηλότερα μόνο σε τρεις χώρες: Ελλάδα (50%), Ρουμανία (47%) και Βουλγαρία (45%). Αυτό σημαίνει ότι, συγκριτικά με τη μέση χώρα της ΕΕ, η Ελλάδα έχει χάσει μια πενταετία όσον αφορά τη διείσδυση της ιντερνετικής πρόσβασης. Όσον αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 68%, αφού μόνο το 45% των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιούν σήμερα συνδέσεις DSL.

Όλα τα στοιχεία

Μεταξεταστέοι στις e-υπηρεσίες

Εφημερίδα Τα Νέα, 23/11/2011

Τελευταία η Ελλάδα ανάμεσα σε 32 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Κομισιόν

Μετεξεταστέα μένει η Ελλάδα στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς μεταξύ 20 βασικών υπηρεσιών που ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι 15 υπηρεσίες δεν παρέχονται πλήρως ηλεκτρονικά και μόνο σε δύο από αυτές η βαθμολογία της ξεπερνά τη βάση. 

Τελευταία στην ευρωπαϊκή κατάταξη ανάμεσα σε 32 χώρες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν, εμφανίζεται η Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό πλήρους ηλεκτρονικής διαθεσιμότητας των 20 υπηρεσιών οι οποίες τίθενται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών οργάνων ανέρχεται στη χώρα στο 48%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αγγίζει το 82%.

Ακόμη και για απλές συναλλαγές, όπως είναι η δήλωση αλλαγής διεύθυνσης ή το κλείσιμο ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο, οι αρμόδιες υπηρεσίες βαθμολογήθηκαν μόλις με 50 στα 100 όσον αφορά τη δυνατότητα των πολιτών να εξυπηρετηθούν σε όλο το στάδιο της συναλλαγής ηλεκτρονικά.

Οι καλύτερες επιδόσεις της χώρας – με βαθμό 60 στα 100 – είναι στην παροχή ηλεκτρονικών διαδικασιών έκδοσης άδειας οδήγησης και αναζήτησης στους καταλόγους δημοσίων βιβλιοθηκών για τη λήψη πληροφοριών μέσω κάποιου βιβλίου, CD ή άλλων μέσων. Η χειρότερη επίδοση καταγράφεται στη διαδικασία δήλωσης κλοπής αντικειμένων όπως αυτοκινήτου ή διάρρηξης.

Σήμα κινδύνου για τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό της Ελλάδας εκπέμπει ο αρμόδιος υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελής Τζωρτζάκης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τον σχετικό κατάλογο με τη βαθμολογία της χώρας. Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση υπηρεσιών αποτελεί και μία από τις επιταγές της τρόικας, με δεδομένο και τον στόχο για περιορισμό των διοικητικών βαρών που απορρέουν από τις απευθείας συναλλαγές υπηρεσιών και πολιτών κατά 25% έως το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζωρτζάκης ξεκίνησε σειρά επαφών με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο και την κατάργηση της άμεσης επαφής με τους υπαλλήλους.

Μεταξύ των βασικών επισημάνσεων του κ. Τζωρτζάκη κατά τις συναντήσεις του με τους αρμόδιους αξιωματούχους των υπουργείων είναι η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η καθιέρωση πλήρους ηλεκτρονικής παροχής των 20 δημοσίων υπηρεσιών που έχουν οριστεί από την Κομισιόν και η καταγραφή όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών κάθε φορέα, είτε προς πολίτες είτε προς επιχειρήσεις, ώστε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η δυνατότητα διεκπεραίωσής τους μέσω τηλεφώνου, Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και Διαδικτύου.

Από τις 20 δημόσιες υπηρεσίες που βαθμολογεί η Κομισιόν, οι 12 απευθύνονται σε πολίτες – αφορούν συναλλαγές σχετικά με φόρους, ασφάλιση, προσωπικά έγγραφα, υπηρεσίες υγείας κτλ. – και οι οκτώ σε επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ασφάλιση εργαζομένων, ΦΠΑ, δημιουργία νέων εταιρειών, δημόσιες συμβάσεις κτλ.

Internet: 5η σε ανάπτυξη η Ελλάδα, 25η σε κατάταξη

Νίκος Μουμούρης, εφ. Ελευθεροτυπία, 18/12/2010

Η Ελλάδα είναι μία από τις 5 στην Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης στη χρήση του Διαδικτύου στην περίοδο 2006-2010, λέει η Eurostat, και από μία (μόνο μία όμως) οπτική γωνία πρόκειται για θετική εξέλιξη.

Μπαμπά, μαμά, από εδώ είναι το Ιντερνετ Μπαμπά, μαμά, από εδώ είναι το Ίντερνετ Το ποσοστό χρήσης σε επίπεδο νοικοκυριών διπλασιάστηκε, και από το φτωχό 23% του 2006 έφτασε στο 46% φέτος. Εξακολουθεί, όπως και το 2006, να υπολείπεται σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου (που το 2010 έφτασε το 70%), αλλά είναι σαφές πως κάτι έχει γίνει, αφού στα χρόνια που μεσολάβησαν σημειώθηκε μια αύξηση στη χρήση του Διαδικτύου στη χώρα μας κατά 100%.

Αυτό το ποσοστό αύξησης συνιστά μία από τις 5 καλύτερες επιδόσεις στην περίοδο 2006-2010 και αν ξεκινήσατε να πανηγυρίζετε και να αναζητάτε σαμπάνιες για να ανοίξετε, συγκρατήστε λίγο τον ενθουσιασμό σας.

Στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. με βάση το ποσοστό διείσδυσης του Internet στα νοικοκυριά βρισκόμαστε στην τρίτη θέση -μετρώντας από το τέλος.

Πίσω μας βρίσκονται η Ρουμανία (42%) και η ουραγός Βουλγαρία (33%). Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η Ολλανδία (91%), το Λουξεμβούργο (90%) και η Σουηδία (88%), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Δανία και Γερμανία. Αναμενόμενο θα πείτε, μια και παραδοσιακά η Β. Ευρώπη είναι από τα προπύργια στη χρήση του Internet.

Για όλα φταίνε τα παιδιά

Ειδικά για τις ευρυζωνικές συνδέσεις έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση στην Ελλάδα, καθώς από το 4% των νοικοκυριών το 2006 φτάσαμε φέτος στο 41%. Ποιος μας κάνει τη ζημιά και δεν μας αφήνει να ανεβούμε πιο ψηλά στην κατάταξη;

Σύμφωνα με τη Eurostat φταίνε οι... εργένηδες και τα ζευγάρια χωρίς παιδί.

Συγκεκριμένα, στα νοικοκυριά που έχουν και παιδιά στα μέλη τους το ποσοστό χρήσης φτάνει το 66%, ενώ στα υπόλοιπα νοικοκυριά περιορίζεται στο 39%. Φαίνεται πως η παρουσία παιδιών καθιστά μονόδρομο τη χρήση του Διαδικτύου, αλλά οι υπόλοιποι μάλλον δεν θεωρούν την απόκτηση οικιακής σύνδεσης προτεραιότητα.

Επικίνδυνα απροστάτευτοι

Γρηγόρης Καλφέλης, εφ. Τα Νέα, 23/8/2010

Τι δείχνει η υποκλοπή προσωπικών δεδοµένων από την Google

Η υπόθεση που θα εξιστορήσω σύντοµα πέρασε δυστυχώς απαρατήρητη στη χώρα µας, αφού τα media ασχολούνται µόνο µε την πιο εκχυδαϊσµένη µορφή της πολιτικής. Εξάλλου στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ισχυρή η έννοια της προστασίας της ιδιωτικότητας (µε την εντελώς αφελή εκδοχή που επικράτησε, ότι αν είσαι φτωχός και τίµιος δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε και άρα µπορείς να παρακολουθείσαι ασύστολα).

Ποια είναι αυτή η ιστορία που ταλανίζει την Ευρώπη; Πριν από λίγο καιρό ο µεγαλύτερος ιντερνετικός κολοσσός Google οµολόγησε έπειτα από έντονες πιέσεις των γερµανικών αρχών ότι δεν έκανε απλώς ένα πρόγραµµα για τη λεπτοµερή χαρτογράφηση κάποιων µεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, κάτι που θα εξυπηρετούσε αναµφίβολα τους ταξιδιώτες όλου του κόσµου. 

Οι εκπρόσωποι αυτής της γιγαντιαίας εταιρείας παραδέχθηκαν δηµόσια και κυνικά ότι τα αυτοκίνητα που διενεργούσαν την προαναφερόµενη εργασία, µε τον µηχανισµό που είχαν, υπέκλεπταν ταυτόχρονα και την προσωπική ηλεκτρονική αλληλογραφία ή άλλα δεδοµένα από χιλιάδες γερµανούς πολίτες που χρησιµοποιούσαν εκείνη τη στιγµή µη κωδικοποιηµένα ασύρµατα δίκτυα! 

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε από αµέλεια («Google Data Αdmission Αngers Εuropean Οfficials», «Ν.Υ. Τimes», 16/5/2010). Αυτή η απαράδεκτη δικαιολογία δεν έπεισε κανέναν και οι εισαγγελικές αρχές του Αµβούργου άρχισαν την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, αφού σχεδόν όλοι θεώρησαν ότι υπήρχε επικίνδυνη παραβίαση της νοµοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικότητας (ζήτηµα στο οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη η Γερµανία, εξαιτίας και του αποτρόπαιου ναζιστικού παρελθόντος της). 

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά οι ιθύνοντες της Google αρνούνταν να παραδώσουν τους σκληρούς δίσκους στους οποίους είχαν αποθηκευτεί παράνοµα όλες αυτές οι πληροφορίες. 

Βεβαίως, εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο έγινε από αυτή την εταιρεία και σε άλλες τριάντα τρεις χώρες σε όλο τον κόσµο και ήδη στην Ισπανία η δικαστής Raquel Fernandino ενεργοποίησε µια παρόµοια ποινική διαδικασία (στην Ελλάδα µέχρις στιγµής δεν γνωρίζουµε αν έγινε κάτι). 

Και το µεγάλο και φοβερό ερώτηµα που τίθεται πλέον είναι το εξής: Πόσο προστατευµένοι είµαστε πραγµατικά όταν στέλνουµε µέσω του υπολογιστή ένα µήνυµα σε κάποιον φίλο, όταν γνωστοποιούµε ηλεκτρονικά σε κάποιο πρόσωπο, ή σε µια εταιρεία, τα στοιχεία της προσωπικής ή συναλλακτικής µας ταυτότητας; Πώς γνωρίζουµε ότι οι πληροφορίες που αποκαλύπτουµε ηλεκτρονικά δεν θα χρησιµοποιηθούν από κάποια «άρρωστα µυαλά»; 

Και γενικώς, µήπως αυτά τα αδηφάγα ιντερνετικά δίκτυα υφαίνουν έναν τυραννικό ιστό γύρω από την ανθρώπινη ζωή; 

Προκαταβολικά λέω ότι σταθµίζω σοβαρά τις θετικές πλευρές που προσφέρουν η Google και άλλοι παρόµοιοι γίγαντες, γιατί µε το Ιντερνετ έγινε µια πρωτοφανής επανάσταση σε ό,τι αφορά τη διάχυση των πληροφοριών, µε κάποια όρια βέβαια, γιατί σήµερα γνωρίζουµε ότι η Κίνα λογοκρίνει αντιδηµοκρατικά όλες αυτές τις εταιρείες (Γκόλντσµιθ - Γου, «Ποιος ελέγχει το Ιντερνετ;»). 

Ωστόσο, οι έντονοι φόβοι που προκαλούνται από την παραπάνω υπόθεση επιβεβαιώθηκαν µε τον χειρότερο τρόπο από το ίδιο το αφεντικό της εταιρείας Ερικ Σµιτ, που δήλωσε πριν από λίγο καιρό αφοπλιστικά ότι κανείς δεν µπορεί να κρυφτεί από την Google («ΤΑ ΝΕΑ», 19/8/2010)! 

Εποµένως κάτι πρέπει να κάνει, επιτέλους, αυτή η πολιτικά ανάπηρη Ευρωπαϊκή Ενωση για να προστατεύσει τους πολίτες της από τέτοια επικίνδυνα και οργουελιανής φύσης φαινόµενα! Θα πάρω ακόµη ένα κοµµάτι από τις τροµακτικές παραδοχές του διευθύνοντος συµβούλου της Google. Είπε συγκεκριµένα: «Δείξτε µας 14 φωτογραφίες και µπορούµε να βρούµε όλα τα στοιχεία σας. Νοµίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες στο Ιντερνετ; Εχετε στο Facebook»! 

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί υπάρχουν εκατοµµύρια έφηβοι που όταν βγουν στην αγορά εργασίας ύστερα από δέκα χρόνια, θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα – που έδωσαν οι ίδιοι παλαιότερα στο Διαδίκτυο (όπως φωτογραφίες) – τα οποία πλέον δεν µπορεί να διαγραφούν! 

Άρα, πρέπει να διαπαιδαγωγήσουµε τους νέους ανθρώπους γι’ αυτά τα παραπάνω εκρηκτικά ζητήµατα (γιατί όλα τα πράγµατα δεν ρυθµίζονται µόνο µε τον νόµο)! 

Ποιο είναι το συµπέρασµα; Η υπόθεση αυτή είναι επικίνδυνη γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουµε να αναπτυχθούν ιντερνετικές εταιρείες που θα ελέγχουν την προσωπική µας ζωή! 

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νοµικής Σχολής στο ΑΠΘ

Λιγότεροι οι... αναλφάβητοι στο Ίντερνετ

Μαρία Λιλιοπούλου, εφ. Έθνος, 16/12/2009

Το 18,2% των πολιτών διαθέτουν μέτριες ή υψηλές δεξιότητες στη χρήση του Διαδικτύου. Kατά 9,3% αυξήθηκε το ποσοστό τα τελευταία 3 χρόνια, ωστόσο η χώρα μας εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Bελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο οι δεξιότητες των Eλλήνων στη χρήση του Διαδικτύου, όπως καταδεικνύει έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Kοινωνία της Πληροφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ωστόσο, αν και η βελτίωση είναι εμφανής τα τελευταία τρία χρόνια, η Eλλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Λιγότεροι οι... αναλφάβητοι στο Iντερνετ

Έτσι, ενώ στη χώρα μας μέτριες ή υψηλές δεξιότητες διαθέτει πλέον το 18,2% των πολιτών, ο μέσος όρος στις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης φτάνει το 31%, γεγονός που κατατάσσει την Eλλάδα στην πέμπτη θέση από το τέλος μεταξύ των 27 κρατών - μελών. Tα πρωτεία κατέχει η Iσλανδία, με ποσοστό που προσεγγίζει το 60% του πληθυσμού.

Παρά την υστέρηση της χώρας μας, πάντως, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αφού την τελευταία τριετία υπήρξε αύξηση του ποσοστού των Eλλήνων με ικανοποιητικές δεξιότητες κατά 9,3% και μείωση του ποσοστού των πολιτών χωρίς δεξιότητες κατά 7,7%.

Έτσι, ενώ το ποσοστό των Eλλήνων χωρίς καθόλου δεξιότητες στο Διαδίκτυο ξεπερνά το 72% και βαίνει διαρκώς μειούμενο, το ποσοστό των Eλλήνων με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων παρέμεινε σχετικά σταθερό -περίπου στο 10%- και μάλιστα χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Eυρώπη που φτάνει το 30%.

Μεταστροφή

Eντυπωσιακή είναι και η μεταστροφή του κλίματος σε ορισμένες ειδικές ομάδες του πληθυσμού, δεδομένου ότι βάσει των στοιχείων της έρευνας μέσα σε τρία χρόνια παρατηρήθηκε βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού σε όλες τις υπό εξέταση ομάδες, με μοναδική εξαίρεση τους ηλικιωμένους από 65 έως 74 ετών, για τους οποίους το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό και παρέμεινε στάσιμο. Tο ίδιο παρατηρήθηκε και στα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Λιγότεροι οι... αναλφάβητοι στο Iντερνετ   Aντιθέτως, το χάσμα μειώθηκε για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές -ενδεχομένως λόγω της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας- και τους άνεργους πολίτες, ενώ παρέμεινε σχετικά σταθερό για τους οικονομικά ανενεργούς, τις γυναίκες και τους μεσήλικες. Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι οικονομικά ανενεργοί πολίτες κατάφεραν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στο Iντερνετ κατά 1,6% και οι γυναίκες (κατά 7,1%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου σημειώνουν πως «η βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού των πολιτών είναι η πλέον επιτακτική και απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των υπό υλοποίηση ή υπό σχεδιασμό ευρυζωνικών υποδομών τόσο στην Eλλάδα όσο και στην Eυρώπη».

«Όλα στο φως» του Ίντερνετ

Ελένη Δελβινιώτη, εφ. Ελευθεροτυπία, 4/12/2009

«Γκλάσνοστ» α λα ελληνικά... είναι η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για «ανοιχτά τείχη» στις δημόσιες αποφάσεις μέσω κυβερνοχώρου.

Έτσι η αρχή «όλα στο φως» με λογοδοσία και διαφάνεια γίνεται διαδικτυακή... πραγματικότητα με την υποχρέωση όλων των αξιωματούχων του ελληνικού κράτους, από τον πρωθυπουργό έως τον κοινοτάρχη του πιο απομακρυσμένου χωριού της επικρατείας, να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα είναι στη γνώση και την κρίση κάθε πολίτη όλες οι αποφάσεις όλων των κρατικών φορέων όπως οι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί, κάθε είδους δαπάνη, οι διορισμοί, μετατάξεις, διαθεσιμότητες,απολύσεις υπαλλήλων και στελεχών της διοίκησης, διακηρύξεις, συμβάσεις δημόσιων έργων και προμηθειών.

«Επαναστατική»

Τη σχετική εισήγηση έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ήταν «ανοιχτή» και με έντονα συμβολικό χαρακτήρα μεταδόθηκε ζωντανά από το Διαδίκτυο.

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση επαναστατική αλλαγή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια (καθώς δεν έχει εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο σε άλλη χώρα) και δήλωσε ότι θα αποτελέσει θεμελιώδη παρέμβαση στη λειτουργία του κράτους.

Ασφαλιστική δικλίδα θα αποτελεί ο έλεγχος στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς δεν θα είναι καμιά δαπάνη νόμιμη, ούτε θα έχει ισχύ, αν προηγουμένως δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα αναρτώνται οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και δαπάνες όχι μόνο των υπουργείων, αλλά όλων των φορέων του Δημοσίου, όπως επίσης και οι διορισμοί, τα στοιχεία για τη συγκρότηση των επιτροπών και των αμοιβών τους.

«Δεν υποκαθιστούμε το σύστημα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», είπε ο κ. Ραγκούσης, «αντίθετα ενισχύουμε και συμπληρώνουμε αυτό το σύστημα, καθώς καθιερώνουμε τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Τυπογραφείο και στο περιεχόμενο των ΦΕΚ».

Εκτός από τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών, το Εθνικό Τυπογραφείο μπορεί να διαθέτει τα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως σε φορείς ψηφιακής αποθήκευσης ύστερα από παραγγελία.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τεθεί σε διαβούλευση από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και το τέλος του μήνα και στη συνέχεια εμπλουτισμένο με τις προτάσεις-κρίσεις πολιτών και φορέων θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. *

 

Ον λάιν το 40% των Ελλήνων

Νατάσα Μπαστέα, εφ. Τα Νέα, 1/3/2008

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η διείσδυση του Διαδικτύου στην Ελλάδα ξεπέρασε το 40%. Σύμφωνα με την έρευνα Web ΙD της εταιρείας μετρήσεων Focus Βari για το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2007, το 42% του ελληνικού πληθυσμού έχει χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ τον τελευταίο μήνα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Ίντερνετ, δηλαδή ποσοστό άνω του 90% μπαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα, ενώ σχεδόν οι μισοί- ποσοστό 46%- το χρησιμοποιούν καθημερινά. Οι περισσότεροι χρήστες είναι νέοι, καθώς στις ηλικίες 13-24 η διείσδυση στο Διαδίκτυο φθάνει το 70%, στις ηλικίες 25-34 στο 50% και στις ηλικίες 35-44 το 40%. Οnline είναι σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Αθήνας, ενώ χρήση κάνει και το 1/3 του πληθυσμού στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι 8 από τα 25 πιο δημοφιλή sites στο ελληνικό Ίντερνετ είναι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή ιστοσελίδες όπου οι χρήστες φτιάχνουν προφίλ και ανταλλάσσουν μηνύματα, πληροφορίες και φωτογραφίες. Σύμφωνα με τη μηχανή καταγραφής της επισκεψιμότητας διαδικτυακών τόπων Αlexa, μεταξύ των Ελλήνων χρηστών ιδιαίτερα αγαπητά είναι sites όπως το Ηi5, το Facebook και το ΜySpace. Σε έρευνα που διεξήχθη στο in. gr με τη συμμετοχή 6.755 χρηστών του Διαδικτύου, το 26,03% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τακτικά υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 15,13% ανέφερε ότι τις χρησιμοποιεί αλλά με μικρότερη συχνότητα. Συνολικά, στο ΜySpace και στο Facebook (όπου όσοι φτιάχνουν προφίλ αναφέρουν το ονοματεπώνυμό τους και προσωπικά τους στοιχεία) συμμετέχουν περισσότεροι από 260 εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο και το φαινόμενο έχει διαρκώς αυξητική τάση.

Ποτέ δεν είναι αργά για Ίντερνετ

Μάνος Χαραλαμπάκης, εφ. Τα Νέα, 16/11/2009

Ενθουσιασμός 24 ηλικιωμένων για το πρώτο τους σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

«Θέλω να μάθω περισσότερα για τους υπολογιστές», λέει η 73χρονη κ. Αμαλία Μαστρογιάννη (φωτό πάνω). «Η λαχτάρα μου να μάθω για τους υπολογιστές είναι μεγάλη. Θέλω να βρίσκω πληροφορίες για ιστορικά θέματα, ήθη και έθιμα», λέει ο 73χρονος κ. Φώτης Μπόρας (δεξιά)

«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δίχως να το καταλάβω, είδα στην οθόνη του υπολογιστή το σπίτι όπου έμενα στο Μόναχο. Εκεί που γέννησα τα παιδιά μου. Την περιοχή όπου εργαζόμουν και τις πλατείες που έπινα καφέ. Και σκεφτείτε ότι έχω να επισκεφτώ την Γερμανία από το 1980. Ήταν πολύ συγκινητικό».

Η73χρονη κ. Αμαλία Μαστρογιάννη πριν από λίγες μέρες είχε για πρώτη φορά στη ζωή της την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ίντερνετ στον πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά. Το ηλεκτρονικό της ταξίδι μέχρι το Μόναχο έγινε με τη βοήθεια του Google Εarth. Και μετά το πρώτο της σερφάρισμα στο Διαδίκτυο δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της.

Συνολικά 24 ηλικιωμένοι, όλοι μέλη του Α΄ ΚΑΠΗ Νίκαιας, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Ίντερνετ με τη βοήθεια ειδικών από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΜΜΕ). Οι ηλικιωμένοι κάθονταν μπροστά από ένα λάπτοπ και δίπλα τους οι εκπαιδευτές τούς βοηθούσαν. Κατέγραφαν τις απορίες, τις δυσκολίες και τον ενθουσιασμό των πρωτάρηδων στις νέες τεχνολογίες παππούδων και γιαγιάδων. Μάλιστα, όλη η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε προκειμένου να μελετηθεί από τους επιστήμονες.

Αυτή η πρώτη γνωριμία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας με το Ίντερνετ οργανώθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ (του ΕΜΜΕ) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες ευχρηστίας και προσβασιμότητας».

«Στόχος μας ήταν να αφουγκραστούμε ποιες είναι οι προσδοκίες και ο προβληματισμός των Ελλήνων της τρίτης ηλικίας σε σχέση με το Ίντερνετ και τις νέες τεχνολογίες», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου, καθηγητής κ. Μιχάλης Μεϊμάρης. Αυτός ήταν και ο λόγος «που αυτό το εργαστήριο καταγράφηκε με βίντεο έτσι ώστε να το μελετήσουμε».

Η ψυχολόγος- ομαδική ψυχοθεραπεύτρια κ. Γιοβάννα Λόξα, που ήταν εμψυχώτρια στην εκδήλωση με τους ηλικιωμένους, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θέλουν να μάθουν να χειρίζονται το Ίντερνετ. «Αυτό που τους εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η άμεση επικοινωνία με εικόνες όπως το skype».

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΟΝ LΙΝΕ

«Έχω να πάω στη Γερμανία από το 1980. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδα στην οθόνη του υπολογιστή το σπίτι όπου έμενα στο Μόναχο...»

«Θα πω στα εγγόνια μου να με βοηθήσουν»

«ΓΙΑΤΙ να μην έχουμε Ίντερνετ και στο ΚΑΠΗ; Θα τους ζητήσουμε να μας βάλουν».

Με αυτόν τον τρόπο εκδήλωνε χθες τον ενθουσιασμό της για το Ίντερνετ η 76χρονη κ. Αρχοντούλα Ανδρεαδάκη, μετά την πρώτη επαφή που είχε με τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. «Πρώτη φορά μπήκα στο Ίντερνετ. Κι αν είχα τη διεύθυνση του ανιψιού μου που μένει στην Ολλανδία, θα επικοινωνούσα απευθείας μαζί του και θα τον έβλεπα (σ.σ.: εννοεί μέσω του skype). Θα το κάνω, όμως. Θα πάω στα εγγόνια μου που χειρίζονται το Ίντερνετ και θα τους πω να επικοινωνήσουμε», έλεγε.

Ενθουσιασμένοι ήταν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που είχαν την ευκαιρία να σερφάρουν έστω για λίγο στο Διαδίκτυο. Το αίτημά τους είναι κοινό μετά τη διαδικτυακή εμπειρία που είχαν: θέλουν να κερδίσουν τον ηλεκτρονικό κόσμο που έχουν χάσει όλα αυτά τα χρόνια. Και μολονότι αρκετοί είχαν τις δυσκολίες του πρωτάρη, τις έκαναν στην άκρη. Ο 73χρονος κ. Φώτης Μπόρας, για παράδειγμα, δυσκολευόταν να κλικάρει με το ποντίκι, καθώς έτρεμε λίγο το χέρι του. Αλλά δεν το έβαζε κάτω.

«Ήταν η πρώτη φορά και μου φάνηκε βουνό. Σίγουρα θα προτείνουμε να μας βάλουν Ίντερνετ και στο ΚΑΠΗ», έλεγε.

Ολοταχώς προς τα πίσω στις νέες τεχνολογίες

Δήμητρα Καδδά, εφ. Ελευθεροτυπία, 3/2/2008

Δεν έχει τέλος η πτώση της Ελλάδας στις νέες τεχνολογίες. Ξέραμε από χρόνια ότι ήμαστε ουραγοί σε όλους τους δείκτες που μετρούν πώς τα πάμε στη λεγόμενη «νέα οικονομία», που θεωρείται ότι θα «κρίνει» την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των κρατών τα επόμενα χρόνια.

Μόνο που νέα στοιχεία δείχνουν ότι μετά το 2004 πετύχαμε το... ακατόρθωτο: ολική καθίζηση σε όλους σχεδόν τους τομείς των νέων τεχνολογιών: οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μειώθηκαν, το ίδιο και οι επενδύσεις σε τεχνολογίες των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών. Μοιραία καταρρακώθηκαν οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας , ενώ περιορίστηκαν δραστικά οι νέες πατέντες, τα επιχειρηματικά κεφάλαια, αλλά και η σύνδεση των εταιρειών με το Internet και τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο κίνδυνος

Οι πολύ δυσάρεστες αυτές εξελίξεις, που αναδεικνύουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα, προκύπτουν από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν της τεχνολογικής άνθησης που άφησε η κυβέρνηση να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι διανύει η Ελλάδα, με αφορμή την επίσκεψη του Μπιλ Γκέιτς.

Τι λένε τα στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας σήμερα;

* Οι επενδύσεις Δημοσίου και ιδιωτών για έρευνα και τεχνολογία ήταν εξαρχής πολύ μικρές σύμφωνα με τη Eurostat. Μόνο που το 2006 (για το οποίο έχει δώσει η Ελλάδα τελευταία στοιχεία) έπεσαν ακόμη πιο πολύ, στο 0,57% του ΑΕΠ, δηλαδή στο επίπεδο του 2003.

Επέστρεψαν δηλαδή στο επίπεδο μιας περιόδου που ακόμη τα σχετικά έργα του Γ' ΚΠΣ πάσχιζαν να ξεκινήσουν. Σήμερα, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 1,9% και η Σουηδία επενδύει ποσό της τάξης του 3,8% του ΑΕΠ ετησίως. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά αυτή την οπισθοχώρηση, γι' αυτό άλλωστε και πριν από λίγους μήνες μετέφερε χρονικά από το 2010 στο 2015 τον στόχο αύξησης των δαπανών για νέες τεχνολογίες στο 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο χαμηλότερο και του σημερινού μέσου κοινοτικού όρου.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα κράτη θέτουν στόχο την αύξηση των δαπανών στο 3% του ΑΕΠ έως το 2010, καθιστώντας πλέον δεδομένη τη συνεχή απόκλιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο κρίσιμο πεδίο των νέων τεχνολογιών....

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα ελλείψει σθεναρής κρατικής στήριξης των νέων τεχνολογιών δεν επενδύουν οι ιδιώτες: το κράτος δαπανά το 46% του συνολικού ποσού των επενδύσεων αυτών έναντι του 35% κατά μέσον όρο στην Ευρώπη.

Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν νιώθουν αρκετά ασφαλή για να βάλουν χρήματα στην έρευνα και στην τεχνολογία, αφού δεν ξέρουν αν το κράτος θα βοηθήσει αρκετά με επενδύσεις και υποδομές ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά και να φέρουν κέρδη.

Κάμψη

* Τεράστια ήταν η «βουτιά» στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. Το 2003 ήταν ήδη πολύ λίγες και έφταναν μόνο στο 7,5% του ΑΕΠ. Εκτοτε κατρακύλησαν, για να περιοριστούν το 2006 στο 5,72%, δείχνοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας δεν πουλάνε στις ξένες αγορές και χάνουν συνεχώς έδαφος.

Στα υπόλοιπα κράτη οι εξαγωγές καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων είναι πολλαπλάσιες των ελληνικών: κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. φτάνουν στο 16,67% του συνόλου, ενώ στην Ιρλανδία αγγίζουν το 29%, δίνοντας μια πολύ πειστική εξήγηση για το πώς αναπτύσσεται τόσο πολύ αυτό το κράτος.

Με ποιους συγκρίνεται η Ελλάδα; Σε χειρότερη μοίρα έχουν απομείνει μόνο η Βουλγαρία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβενία...

* Χάος μας χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη και στις πατέντες ευρεσιτεχνιών που αναγνωρίζονται από το European Patent Office (ΕΡΟ). Ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. φτάνει τις 140.000 πατέντες ανά ένα εκατ. άτομα, στην Ελλάδα μετράμε... κεφάλια: το 2003 αναλογούσαν 7.739 πατέντες και μέσα σε έναν μόνο χρόνο, δηλαδή το 2004 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) υποχώρησαν οι εγγραφές στις 6.819. Της Ελλάδας υστερούν η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

* Οπισθοχώρηση... είχαμε και στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital investments). Τα κεφάλαια που δόθηκαν για εκκίνηση επιχειρήσεων από το πολύ χαμηλό 0,007% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν κι άλλο, στο 0,002% του ΑΕΠ, το 2006, έναντι επενδύσεων 0,05% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο στην Ευρώπη.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα κεφάλαια που δίνονται για την ανάπτυξη υφιστάμενων επιχειρήσεων που σε αξία, από το 0,007% του ΑΕΠ το 2003, διαμορφώθηκαν το 2006 στο 0,006% του ΑΕΠ.

* Πέσαμε ακόμη και στην αξία των επενδύσεων για τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, όπου παραδοσιακά είχαμε καλή θέση: σε αξία από το 4% του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια υποχώρησαν το 2006 στο 3,2% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα η δαπάνη για τεχνολογίες των πληροφοριών έπεσε από το 1,3% στο 1,2% του ΑΕΠ και είναι πλέον πολύ πιο χαμηλή ακόμη και σε σύγκριση με κράτη όπως η Ρουμανία (2,1% του ΑΕΠ).

* Μειώθηκε και ο τζίρος των επιχειρήσεων από ηλεκτρονικό εμπόριο στο 1% του συνόλου το 2006 από 1,7% το 2005. Τι γίνεται «έξω»; Φτάνει κατά μέσον όρο στο 4% των συνολικών εσόδων και στο 7% στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ψηφιακό χάσμα διαρκώς βαθαίνει

Ματθαίος Τσιμιτάκης, εφ. Καθημερινή, 16/12/2007

Αποκλεισμένος από τις νέες τεχνολογίες ένας στους τρεις Ευρωπαίους

Περισσότεροι από ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρά τις προόδους που έχουν γίνει τόσο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όσο και στη βελτίωση των πολιτικών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, πρόκειται να χαθούν 35 έως 85 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία εξαιτίας ακριβώς του αποκλεισμού μεγάλων ομάδων του πληθυσμού από τις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις και την πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι ομάδες αυτές δεν είναι άλλες από τις συνήθεις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τις γυναίκες, τους μεγάλους σε ηλικία και τους φτωχούς. Στην Ελλάδα το ψηφιακό χάσμα είναι ακόμα πιο έντονο, αφού οι αποκλίσεις στις συγκεκριμένες ομάδες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Δημόσιο αγαθό

Το 2005 οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να δώσουν στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής χαρακτήρα δημόσιου αγαθού, έπειτα από κοινή διαπίστωση ότι οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στη μείωση των ανισοτήτων και προάγουν την οικονομική ανάπτυξη. Το 2006, σε δήλωσή τους στη Ρίγα, οι υπουργοί της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να προωθήσουν ως σαφείς στόχους τον περιορισμό στο μισό του χάσματος που παρατηρείται στη χρήση του Ιντερνετ, την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και να πετύχουν έως το 2010 100% προσβασιμότητα στους δημόσιους διαδικτυακούς τόπους.

Πριν από λίγες μέρες, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η σχετική πρόοδος πραγματοποιήθηκε μόλις με τη μισή ταχύτητα από την αναμενόμενη. «Δεν είναι ούτε ηθικά αποδεκτό ούτε οικονομικά βιώσιμο εκατομμύρια άτομα να παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς δυνατότητα χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών προς όφελός τους», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας, κ. Viviane Reding και κάλεσε βιομηχανία, ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο κίνδυνος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, οι περισσότεροι από τους στόχους της Ρίγας δεν θα επιτευχθούν εγκαίρως. Η προσβασιμότητα των δημόσιων δικτυακών τόπων παραμένει στο 5%. Μόνο 10% των ατόμων άνω των 64 ετών είναι χρήστες του Διαδικτύου, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ακόμα μόνο 47%. Εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις, το χάσμα θα περιοριστεί στο μισό μετά το 2015, αντί για το 2010. Ο κίνδυνος αποκλεισμού αφορά Ευρωπαίους πολίτες χαμηλής μόρφωσης, οικονομικά ανενεργούς και ηλικιωμένους.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το 2006 το 27,4% των νοικοκυριών διέθετε πρόσβαση στο Ιντερνετ έναντι 51% στην Ευρώπη των 25 και 54% στην Ευρώπη των 15 εταίρων. Μόλις το 21,7% αυτών έκανε χρήση του Διαδικτύου εβδομαδιαίως έναντι 47% στην Ευρώπη των 25. Τα νούμερα αυτά περιγράφουν το εθνικό ψηφιακό χάσμα της χώρας μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το «χάσμα», όμως, έχει και μια εσωτερική διάσταση σε κάθε χώρα, η οποία είναι μάλλον και η πιο σοβαρή. Ετσι, στην Ελλάδα μόλις το 15,9% των γυναικών χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο έναντι 27,5% των ανδρών αντιστοίχως. Ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 16 - 24 το 48,4% των παιδιών χρησιμοποιεί με κάποιο τρόπο το Ιντερνετ, στις ηλικίες 55 - 64 το ποσοστό πέφτει στο 7,3% και στις ηλικίες 65 - 74 φτάνει το 2,2%. Οι ίδιες αποκλίσεις παρατηρούνται και με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών. Η Αθήνα συγκεντρώνει το 32,1% των χρηστών νέων τεχνολογιών, ενώ οι αγροτικές περιοχές φιλοξενούν μόλις το 10,5% αυτών.

Τον Ιανουάριο του 2008 πρόκειται να ανακοινωθούν από το Παρατηρητήριο τα νέα στοιχεία που αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας στη χώρα μας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα παραμείνουν ίδιες για τις ηλικιακές κατηγορίες 16 - 35 που βρίσκονται στην αιχμή της προόδου, όμως θα μεγαλώνουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τους φτωχούς.

Εκπαίδευση

«Πρόκειται για μια πληγή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σταματήσεις την αιμορραγία εκεί που ξεκινάει, δηλαδή στην εκπαίδευση» λέει ο Γιάννης Λάριος, μέλος του Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ και σύμβουλος του ειδικού γραμματέα ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Θόδωρος Καρούνος, ερευνητής του εργαστηρίου σχεδιασμού και διαχείρισης δικτύων του ΕΜΠ και συντονιστής δράσεων πληροφορικής και δικτύων του ΠΑΣΟΚ. «Στα πανεπιστήμια δεν είναι ενσωματωμένες οι νέες τεχνολογίες και η τεχνοφοβία είναι ισχυρή ακόμα στη χώρα μας. Ακόμα και σε χώρες με καλές συνθήκες όμως φαίνεται πως υπάρχει μια ανάσχεση στη διείσδυση των τεχνολογιών στον γενικό πληθυσμό, πιθανόν λόγω της μη φιλικότητας των περισσότερων από τα προγράμματα που δημιουργούνται σήμερα για τους απλούς χρήστες και αυτό προβληματίζει σοβαρά την Ευρώπη» λέει ο ίδιος. «Στην Ελλάδα σήμερα απαιτούνται μεγάλου εύρους δημόσιες επενδύσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν για τη δημιουργία λιμανιών και σιδηροδρομικών δικτύων που θα κοστίσουν 6 με 7 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα. Δυστυχώς η κυβερνητική παρέμβαση υπολείπεται» συμπληρώνει ο ίδιος.

Στοχευόμενες δράσεις

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προχωρώντας σε στοχευόμενες δράσεις. «Ενα καλό πείραμα σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν το πρόγραμμα “Δες την Ψηφιακά”, όπου χρηματοδοτούσαμε την αγορά υπολογιστή σε αριστεύσαντες φοιτητές με 500 ευρώ, παρέχοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο». Οι στοχευόμενες ενέργειες πρόκειται να ενταθούν από τον επόμενο χρόνο μέσω της νέας εταιρίας του Δημοσίου «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» που δημιουργήθηκε με στόχο να προβεί σε δράσεις μείωσης του χάσματος.

Οι Έλληνες ανακαλύπτουν την «e-ζωή»

Λίνα Γιάνναρου, εφ. Καθημερινή, 20/5/2007

Επιλέγουν να κάνουν τις δουλειές τους και τα ψώνια τους χωρίς να βγουν από το σπίτι τους

Την προηγούμενη Τετάρτη το πρωί, ο Τάσος είχε μάθημα στο πανεπιστήμιο. (Παρακολουθεί μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά). Αμέσως μετά, πήγε για ψώνια για να ξεσκάσει. Αγόρασε τρία DVD, αρκετά CD και ένα ζευγάρι παπούτσια που από καιρό είχε βάλει στο μάτι. Στη συνέχεια, διεκπεραίωσε μια σειρά από γραφειοκρατικές δουλειές: πλήρωσε τους λογαριασμούς του, ξεκίνησε τη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου του και έφτιαξε -επιτέλους- τη φορολογική του δήλωση. Ηταν η ώρα για έναν καφέ. Πίνοντάς τον, διάβασε τις πρωινές εφημερίδες. «Ωχ, πρέπει να περάσω κι από το σούπερ μάρκετ», σκέφτηκε. Αυτό και έκανε.

Κι όμως, την προηγούμενη Τετάρτη το πρωί, ο Τάσος δεν ξεμύτισε από το σπίτι του. Για την ακρίβεια, δεν σηκώθηκε από την καρέκλα του γραφείου του. Ολα τα παραπάνω, τα έκανε -στην κυριολεξία- με τα δάχτυλα του ενός χεριού: μέσω Ιντερνετ. Δεν το πιστεύετε; Ρωτήστε κάποιον από αυτούς που διαβάζουν αυτές τις γραμμές από την ηλεκτρονική έκδοση της «Καθημερινής».

Πράγματι, πάνω από 35.000 αναγνώστες καθημερινά διαβάζουν περισσότερα από 250.000 άρθρα στο www.kathim erini.gr. Δεν είναι όμως μόνο η ανάγκη για ενημέρωση που μπορεί να καλυφθεί με λίγα... κλικ του ποντικιού. Είναι ελάχιστα σήμερα τα πράγματα που δεν μπορεί κανείς να κάνει (και) μέσω του Διαδικτύου. Μπορεί να διασκεδάσει παίζοντας, ακούγοντας ραδιόφωνο ή βλέποντας τηλεόραση, να ψυχαγωγηθεί «κατεβάζοντας» ένα βιβλίο, μπορεί να δικτυωθεί συμμετέχοντας σε κάποιο φόρουμ, να κάνει έρευνα αγοράς και να προβεί σε κάθε είδους αγορές -από τα καθημερινά ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι εισιτήρια για τη συναυλία του καλοκαιριού που τον ενδιαφέρει, να πραγματοποιήσει τραπεζικές συναλλαγές μέσω του e-banking, να διευθετήσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες μέσω του TAXISnet, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα μέσω των online δυνατοτήτων που παρέχουν δεκάδες ιδρύματα παγκοσμίως, να επικοινωνήσει με τους συνεργάτες του με e-mail και -γιατί όχι;- ακόμα και να... ερωτευτεί.

Στην οθόνη του υπολογιστή

Προφανώς, πολλές από τις παραπάνω λειτουργίες αποτελούν απλώς «καλά υποκατάστατα» των αυθεντικών (όση κι αν είναι η ευκολία της οθόνης του υπολογιστή, ένα βιβλίο με «σάρκα και οστά» προσφέρει διαφορετική απόλαυση). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το «online» είναι το αυθεντικό. Με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συγκεντρωθούν όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί της Ελλάδας και να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, αν όχι μέσω κάποιας ιστοσελίδας; Πώς αλλιώς, επίσης, μπορεί κάποιος να κάνει ενδελεχή έρευνα αγοράς σήμερα, αν όχι ηλεκτρονικά;

Μπορεί άραγε κάποιος να ζήσει τη ζωή του μέσω Ιντερνετ; «Πριν από ένα χρόνο, δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο για την Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ (www.eexi.gr) κ. Νίκος Βασιλάκος. «Σήμερα όμως οι δυνατότητες έχουν αυξηθεί θεαματικά και, σε λίγα χρόνια, ναι, κάποιος θα μπορεί να «ζήσει» σε μεγάλο βαθμό μέσω του Διαδικτύου. Ηδη, μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όλα αυτά που μας προβληματίζουν, αλλά και όλα αυτά που μας ευχαριστούν, διατίθενται και ηλεκτρονικά».

Διστακτικοί οι Έλληνες

Τις δυνατότητες ωστόσο που παρέχει το Διαδίκτυο εκμεταλλεύεται μόνο μια μικρή μερίδα των Ελλήνων. Παρά τις διεθνείς αυξητικές τάσεις (αύξηση 25% σημείωσε πέρυσι το ηλεκτρονικό εμπόριο στις ΗΠΑ και κέρδη 220 δισ. δολαρίων) και παρά την αύξηση των χρηστών Ιντερνετ στην Ελλάδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας παραμένει στάσιμο τα τελευταία δύο χρόνια. Μόνο 4,5% του γενικού πληθυσμού -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της V-PRC- πραγματοποίησαν πέρυσι κάποια ηλεκτρονική αγορά είτε από ελληνικά είτε από ξένα sites (κυρίως για εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και αναλώσιμα υπολογιστών). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 ήταν 3%.

Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, επίσης, αναφέρει ότι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες και οι ηλεκτρονικές αγορές στις ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους αντιστοιχούν μόλις στο 7,2% και 9,4% αντίστοιχα. Για τους ιδιώτες, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι οι αγοραστικές συνήθειες (58%), ενώ δεύτερη κατά σειρά, η ανασφάλεια (44,9%).

Ταυτόχρονα, δεν ξεπερνά το 8% το ποσοστό των πολιτών που συναλλάσσεται με δημόσιους φορείς μέσω Ιντερνετ, μολονότι το 40% των βασικών υπηρεσιών που προσφέρει το Δημόσιο είναι πλέον ηλεκτρονικά διαθέσιμες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, η διαδικτυακή «επαφή» των Ελλήνων με τον δημόσιο τομέα περιορίζεται στη συλλογή πληροφοριών, το κατέβασμα επίσημων εντύπων και την αποστολή συμπληρωμένων φορμών. Αντίθετα, υψηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (με άνω των 10 εργαζομένων) που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους με το Δημόσιο (71%). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε χώρες, όπως η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Αγγλία, οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιήσουν μέσω του Διαδικτύου σχεδόν το σύνολο των βασικών υπηρεσιών του Δημοσίου.

Εδαφος ωστόσο κερδίζει το e-banking. Εγγεγραμμένοι στα ανάλογα συστήματα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο πελάτες τραπεζών, ωστόσο από αυτούς ενεργοί είναι περίπου οι μισοί. Μέσω Διαδικτύου πραγματοποιούνται περίπου 5 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως, μέσω των οποίων διακινούνται κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό (10 δισ. ευρώ) αφορούν μεταφορές κεφαλαίων εντός της τράπεζας και τα υπόλοιπα μεταφορές κεφαλαίων εκτός τράπεζας (εμβάσματα, πληρωμές κ.λπ.) και χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Προβλήματα στις αγορές

«Δυστυχώς, το Ιντερνετ είναι σαν την κοινωνία -ο κίνδυνος υπάρχει και εκεί». Αυτό τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος των Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ κ. Ν. Βασιλάκος αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών -μολονότι ο ίδιος προβαίνει συστηματικά σε ηλεκτρονικές αγορές. «Δεν συμβαίνουν αυτά που δείχνουν οι ταινίες. Δεν μας παρακολουθούν, αλλά, πράγματι, εάν δεν δείξεις προσοχή, υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να το εκμεταλλευτεί». Οι κωδικοί και τα password δεν είναι για να... τους μοιραζόμαστε, ενώ υποχρεωτικά ελέγχουμε τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών για «ύποπτες» χρεώσεις. Η ΕΕΧΙ πάντως πρόκειται να ιδρύσει Ενωση Καταναλωτών Ψηφιακών Υπηρεσιών, η οποία θα παρέχει νομική προστασία στους χρήστες και θα δέχεται σχετικές καταγγελίες.

Ενδιαφέρον είναι ωστόσο το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, από τα άτομα που έχουν αγοράσει προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω Ιντερνετ, μόλις το 4,8% ανέφεραν προβλήματα. Και αυτά ήταν ο μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο χρόνος παράδοσης (47,6%), η μη ικανοποιητική ανταπόκριση σε τυχόν παράπονα (25,4%) και η δυσκολία εύρεσης πληροφοριών σχετικά με τις εγγυήσεις των προϊόντων (18,4%).

Η μη παράδοση των παραγγελθέντων προϊόντων αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική αγορά. Αυτό ήταν το περιεχόμενο του 46% των καταγγελιών που έλαβε πέρσι το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή.

Εκλογές μέσω Ίντερνετ στην Εσθονία

Εφημερίδα Καθημερινή, 23/2/2007

Η ΕΣΘΟΝΙΑ σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα διεξάγει εθνικές εκλογές μέσω Ίντερνετ. Το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα χρησιμοποιηθεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ενώ το ίδιο σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη κλίμακα στις δημοτικές εκλογές του 2005.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν διάφοροι έλεγχοι σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας με την διενέργεια δοκιμαστικών ψηφοφοριών στις οποίες συμμετείχαν περίπου τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσουν μέσω Ίντερνετ 20-40.000 ψηφοφόροι. Προκειμένου να ψηφίσει κάποιος με αυτό τον τρόπο θα εισέρχεται στο κεντρικό σύστημα με τη χρήση δύο προσωπικών κωδικών και δίνοντας κάποια στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας.

Η Εσθονία είναι μία από τις χώρες που έχει κάνει ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών και του Ίντερνετ, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μία από τις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την ανεξαρτησία της, οι υποδομές της Εσθονίας ήταν σχεδόν κατεστραμμένες, ενώ ακόμη και σήμερα βλέπει κανείς στους δρομούς να κυκλοφορούν λεωφορεία από τη Σοβιετική εποχή. Ωστόσο, όπως εξηγούν αναλυτές, οι Εσθονοί χρησιμοποίησαν την υψηλή τεχνολογία επειδή τα πάντα έπρεπε να κατασκευαστούν από την αρχή. Οι τράπεζες στην Εσθονία παρέχουν υπηρεσίες e-banking ήδη από το 1997, ενώ κάθε επένδυση στον ιδιωτικό τομέα προϋποθέτει εναρμόνιση με την νομοθεσία που προωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Εξπέρ στα κομπιούτερ από τα 13

Εύη Σάλτου, εφ. Τα Νέα, 14/2/2007

Έξι στα δέκα παιδιά σερφάρουν στο Ίντερνετ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Ο 13χρονος Αλέξανδρος Γιαννούσης είναι μαθητής της Α' Γυμνασίου και τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που μπήκε υπολογιστής στο σπίτι, έχει γίνει εξπέρ στα κομπιούτερ.

«Κάθε απόγευμα και αφού έχω τελειώσει τα μαθήματά μου κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή περίπου δύο ώρες για να παίξω κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι παρέα με τον μεγάλο μου αδερφό», λέει στα «ΝΕΑ» ο μαθητής της Α' Γυμνασίου Αλέξανδρος Γιαννούσης

«Κάθε απόγευμα και αφού έχω τελειώσει τα μαθήματά μου κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή περίπου δύο ώρες για να παίξω κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι παρέα με τον μεγάλο μου αδερφό», αναφέρει ο μαθητής, ο οποίος λέει πως η επαφή με τον υπολογιστή είναι κάτι παραπάνω από χαλαρωτική. Αν και δεν σερφάρει συχνά στο Ίντερνετ, όταν το κάνει παίζει κυρίως μπιλιάρδο με κάποιον άλλο χρήστη ή κατεβάζει τραγούδια από συγκεκριμένες ιστοσελίδες. «Δεν το βρίσκω λογικό να σερφάρω άσκοπα ώρες ατέλειωτες στο Ίντερνετ. Συνήθως μπαίνω για λίγο, ίσα ίσα για να ελέγξω τα e-mail μου - πρόσφατα απέκτησα δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση - ή για να παίξω on-line».

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), το πρώτο τρίμηνο του 2006, έξι στα δέκα παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όσο για το Ίντερνετ, αυτό φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στη ζωή των μαθητών, αφού το 58,5% σερφάρισε στο Διαδίκτυο με την ίδια συχνότητα.

Η πρώτη έρευνα για παιδιά

«Είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία μας κάνει μια έρευνα για τη σχέση παιδιών αυτής της ηλικίας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο», σημειώνει ο κ. Γιάννης Ζουλιάτης, μέλος της τριμελούς ερευνητικής ομάδας, και συμπληρώνει πως κάποια από τα ποσοστά ήταν αναμενόμενα και κάποια αποτέλεσαν έκπληξη ακόμα και για τους ερευνητές.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με τους υπευθύνους, είναι ότι η πλειονότητα των παιδιών (78,1%) έκανε χρήση του υπολογιστή κυρίως στον χώρο της εκπαίδευσης. «Το ποσοστό αυτό αποδεικνύει πως όλο και περισσότερα σχολεία έχουν υπολογιστές και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να τους χρησιμοποιούν αλλά και να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ», τονίζει ο κ. Ζουλιάτης. Εκτός όμως από τον χώρο της εκπαίδευσης και το σπίτι, υψηλά είναι τα ποσοστά που αφορούν τη χρήση Η/Υ και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο κι από άλλους χώρους. Τα Ίντερνετ καφέ πάντως έχουν την τιμητική τους αφού αποτελούν το 93,4% των άλλων χώρων ενώ η πλειονότητα των παιδιών που τα επισκέπτονται είναι αγόρια.

Η Εφορία ανοίγει ταμεία στο Ίντερνετ

Σπύρος Δημητρέλης, εφ. Τα Νέα, 18/1/2007

Όλες οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, εντός του 2007

Όλες οι συναλλαγές των πολιτών με την Εφορία ακόμα και οι πληρωμές φόρων, θα γίνονται από το κομπιούτερ του σπιτιού τους, μέσω Ίντερνετ. Ίσως όχι από αύριο, αλλά εντός του 2007, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.

Ανοίγει ταμεία στο Ίντερνετ η Εφορία και γίνεται πλήρως ηλεκτρονική. Στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής Εφορίας, η οποία θα επιτρέπει να διεκπεραιώνονται μέσω Διαδικτύου σχεδόν όλες οι φορολογικές συναλλαγές, τίθενται εντός του έτους από τη γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μία σειρά από νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Κάθε οφειλή θα εξοφλείται μέσω Ίντερνετ με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, όλοι οι τύποι δηλώσεων θα υποβάλλονται πλέον μέσω του Ίντερνετ, κάθε φορολογούμενος αποκτά ατομικό φορολογικό ημερολόγιο με τις προθεσμίες για τις υποχρεώσεις του, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία με την υποστήριξη του taxisnet και όλες οι φορολογικές βεβαιώσεις θα εκδίδονται μέσω Ίντερνετ.(...)

Η επανάσταση των blogs

Νίκος Δήμου, εφ. Καθημερινή, 31/12/2006

Η δυνατότητα κάθε χρήστη να γράφει ένα κείμενο και να το παρουσιάζει στο Διαδίκτυο

Μερικοί ίσως αναρωτηθούν: τι είναι τα blogs; Η λέξη είναι σύντμηση δύο άλλων: web logs: δικτυακά ημερολόγια. Είναι η δυνατότητα κάθε δικτυωμένου ανθρώπου να γράφει ένα κείμενο και να το παρουσιάζει στο Διαδίκτυο. Διανθισμένο με φωτογραφίες ή και μικρά video (vlogs). Η φιλοξενία παρέχεται δωρεάν καθώς και το λογισμικό. Εσείς δεν έχετε παρά να ετοιμάσετε το υλικό και να το «ανεβάσετε» με ένα κλικ. Αναγνώστες σας είναι δυνητικά όλοι όσοι έχουν δικτυωμένους υπολογιστές και γνωρίζουν τη γλώσσα στην οποία γράφετε. Και το πιο σημαντικό: οι αναγνώστες σχολιάζουν και τα σχόλια δημοσιεύονται κάτω από το κείμενο. Ένα blog συνδημιουργείται από τους αναγνώστες του.

Τα blogs είναι η μόνη εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Στο ήδη κλασικό βιβλίο του «We the Media» (κυκλοφορεί και ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ), o Dan Gillmor λέει ότι «Εμείς είμαστε το Μέσο». Το βιβλίο γράφτηκε το 2004 και ήδη έχει ξεπεραστεί από τον όγκο και την έκταση που πήρε το φαινόμενο των blogs. Ωστόσο, οι βασικές του θέσεις είναι σωστές: έχουμε να κάνουμε με «λαϊκή δημοσιογραφία – από τον λαό για τον λαό» όπως λέει και ο υπότιτλος του βιβλίου. Ο καθένας μπορεί να γίνει εκδότης του εαυτού του.

Εν δυνάμει ρεπόρτερ

Στο βιβλίο του Gillmor θα δείτε περιπτώσεις (που από τότε έχουν πολλαπλασιαστεί) άγνωστων ανθρώπων που απέκτησαν δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και επιρροή αδιανόητη για τις παλιότερες συνθήκες. Θα διαβάσετε για πληροφορίες που μέσα από τα blogs (τα επίσημα ΜΜΕ τις είχαν καταπνίξει) κατάφεραν να ανατρέψουν πανίσχυρες πολιτικές ή οικονομικές καταστάσεις. Πολυεθνικές απέσυραν προϊόντα έπειτα από καταγγελίες bloggers. Εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές οι «λαϊκοί δημοσιογράφοι», οι πρώην αναγνώστες «μετατρέπουν τη δημοσιογραφία από διάλεξη σε διάλογο» (Gillmor). Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου προήλθαν όλα από κινητά τηλέφωνα. Οι πληροφορίες για το τσουνάμι επίσης. (Παντού υπάρχει πια ένα φωτογραφικό κινητό – και πίσω του ένας εν δυνάμει ρεπόρτερ).

Αλλά εκτός από την πληροφορία τα blogs επηρεάζουν και τη διαμόρφωση γνώμης. Σε σημαντικό ποσοστό βοήθησαν τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τη μάχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας στις τελευταίες εκλογές.

Εκατομμύρια αναγνώστες

Η Technorati, εταιρεία που μετράει και ταξινομεί τα blogs παγκοσμίως έχει καταγράψει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 55.000.000 δικτυακά ημερολόγια.

Μερικά είναι πραγματικά ημερολόγια, προσωπικές βιωματικές καταγραφές. Ομως τα περισσότερα είναι θεματικά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του δημιουργού τους. Έτσι υπάρχουν δημοσιογραφικά, ερευνητικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά, φιλοσοφικά, γαστρονομικά, πολιτικά, λογοτεχνικά, τεχνοκριτικά –κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν θα βρείτε στον κόσμο δύο ίδια blogs –όπως δεν υπάρχουν δύο ίδιοι άνθρωποι.

Άλλα τα διαβάζουν ελάχιστοι ή και κανείς (στη διάλεκτο της ελληνικής «μπλογκόσφαιρας» αναφέρονται ως «ζηροκομεντάδικα» από το zero comments – μηδέν σχόλια). Άλλα όμως διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες. Μερικά έχουν γίνει επιχειρήσεις –στο blog της Αριάνας Στασινοπούλου-Huffington εργάζονται πενήντα συντάκτες. Φυσικά τα τόσο επιτυχημένα blogs έχουν μεγάλα έσοδα από διαφημίσεις, με τα οποία αμείβουν τους συνεργάτες τους. Εκτός από την κυρία Huffington κι άλλος ένας διάσημος blogger είναι ελληνικής καταγωγής: ο Markos Mulitsas Zuniga (Blog: Daily Kos). Διεθνώς πρώτος σε αναγνωσιμότητα blogger είναι η Κινέζα ηθοποιός Xu Jinglei (50.000.000 αναγνώσεις…). Στην Ευρώπη πρώτη σε αριθμό blogs έρχεται η Γαλλία – το γαλλικό πνεύμα αντελήφθη αμέσως τις εκφραστικές δυνατότητες του νέου μέσου και παρόλη την αρχική καθυστέρηση των Γάλλων στην υιοθέτηση του Internet, το αγκάλιασε αμέσως.

Τα κείμενα των Ελλήνων

Στην Ελλάδα τα blogs πρέπει να ξεπερνάνε τις 4.000 και ο πιο γνωστός blogger είναι ο καυστικός «Πιτσιρίκος» που παραμένει ανώνυμος, ακολουθώντας μία βασική παράδοση του blogging. Τα κείμενά του βγήκαν και σε βιβλίο, όπως και άλλων Ελλήνων blogger (Κουρούνα, Lilli, Πάνος Ζέρβας, Vista –όλα από τις εκδόσεις Μαραθιά) και ο ίδιος μεταπήδησε σε έντυπο χωρίς να αφήσει το blog –έγινε συνεργάτης του LiFo. Γενικά παρατηρείται μία τάση ώσμωσης ανάμεσα στα blog και τα παραδοσιακά Μέσα.

Πολλές μεγάλες εφημερίδες αρχίζουν να δημοσιεύουν blogs μέσα στη δικτυακή τους έκδοση. Η Guardian έχει και ένα ειδικό δικτυακό τόπο αφιερωμένο στα blog με καθημερινές περιλήψεις των πιο σημαντικών και παραπομπές. Το μέσο αρχίζει να χρησιμοποιείται συστηματικά από πολιτικούς (στην Ελλάδα: Μίμης Ανδρουλάκης και Ευάγγελος Βενιζέλος –διεθνώς και ο πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινεζάντ), καθώς και από μεγάλες επιχειρήσεις. Στον δικτυακό τους τόπο, εκτός από τις πληροφορίες για την εταιρεία και τα προϊόντα της, φιλοξενούν και blogs του διευθύνοντος συμβούλου και διαφόρων στελεχών που εκθέτουν τη στρατηγική και τις σκέψεις της εταιρείας και συνομιλούν με τους πελάτες.

Παράδεισος της αυτο-έκφρασης

Το Internet –πιθανότατα η μεγαλύτερη εξέλιξη στην ανθρώπινη ιστορία– έχει αλλάξει τον χώρο της γνώσης, της πληροφορίας, της παιδείας, της οικονομίας, της εργασίας. Πουθενά όμως η αλλαγή δεν ήταν τόσο έντονη, όσο στον χώρο της επικοινωνίας. Έχει γίνει ο παράδεισος της αυτο-έκφρασης, του «user generated content», του υλικού που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες. Ανεβάζουν τα ερασιτεχνικά τους βίντεο στο YouTube (το αγόρασε η Google προς 1,65 δισ. δολάρια), τις μουσικές τους δημιουργίες στο My Space (το πήρε ο Murdoch για 580 εκατομμύρια), γράφουν συνεργατικές εγκυκλοπαίδειες (Wikipedia – η μεγαλύτερη στον κόσμο) και εκφράζονται ελεύθερα με τα blogs.

Όταν πριν από 13 χρόνια είχα γράψει ότι «το Internet είναι το μόνο αμφίδρομο Μέσο όπου κάθε δέκτης μπορεί να γίνει πομπός», ομολογώ ότι δεν είχα φανταστεί την έκταση στην οποία θα συνέβαινε αυτό.

e-έκρηξη στο ελληνικό Ίντερνετ

Λαμπρινή Σταμάτη, εφ. Τα Νέα, 14/12/2006

2,5 εκατ. οι χρήστες - το 90% σερφάρει καθημερινά. Διπλασιάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια είναι πλέον οι χρήστες του Internet στην Ελλάδα: ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Είναι κυρίως άντρες, ηλικίας από 25 έως 34 ετών, ανώτερου ή ανώτατου μορφωτικού, αλλά και οικονομικού, επιπέδου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μια ηλεκτρονική επανάσταση. Εννέα στους δέκα σερφάρουν στο Διαδίκτυο σχεδόν καθημερινά. Έξι στους δέκα μένουν δικτυωμένοι από δύο έως πέντε και πλέον ώρες την ημέρα.

Οι Έλληνες χρήστες του Internet μετρήθηκαν σχεδόν... ένας προς έναν και ξεπερνούν σε αριθμό τους 2.559.000. Δεν είναι μόνο πολλοί, είναι και δραστήριοι ηλεκτρονικά. Αγοράζουν προϊόντα online, απαντούν στη γραφειοκρατία χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του Δημοσίου που βρίσκονται στο Διαδίκτυο αλλά και ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (web banking).

Διπλάσιες οι συνδέσεις DSL

Οι συνδέσεις DSL αυξάνονται αριθμητικά (τις διαθέτει πλέον το 69,1% των χρηστών, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 36,8%), όμως το κόστος τους δεν μειώνεται - τουλάχιστον τόσο ώστε να φτάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα. «Ελπίζω σε ταχύτερο ADSL με χαμηλότερη χρέωση» σημειώνει ένας από τους χρήστες που συμμετείχε στην e-metrics, ενώ πολλοί παραπονιούνται για «χαμηλή ταχύτητα» και «κακή ποιότητα υπηρεσιών». Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το πιο ακριβό γρήγορο Internet, καθώς οι Έλληνες πληρώνουν συνολικά, μαζί με τα πάγια, από 100 έως 150 ευρώ μηνιαίως για σύνδεση στο 1 Mbps, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος π.χ. στην Αυστρία είναι μόλις 49 ευρώ. Η χώρα μας υστερεί (σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ) και ως προς τις συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

Στοιχεία από δύο έρευνες

Την ψηφιακή επανάσταση στην Ελλάδα περιγράφουν τα στατιστικά στοιχεία από δύο διαφορετικές έρευνες που πραγματοποίησαν οι εταιρείες AGB Nielsen και Phaistos Networks, υπό την αιγίδα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Στην πρώτη έρευνα (e-census) οι αναλυτές θέλησαν να μετρήσουν τους μοναδικούς χρήστες στο ελληνικό Διαδίκτυο. Έτσι επέλεξαν 19 από τα πιο δημοφιλή ελληνικά sites (μεταξύ των οποίων και το site της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στο http://www.tanea.gr), τα αντιμετώπισαν όλα ως ένα και μέτρησαν τους μοναδικούς επισκέπτες (unique browsers). Μέσα στον μήνα Νοέμβριο τους υπολόγισαν συνολικά σε 2.971.285. Οι περισσότεροι από αυτούς (το 86%, σε απόλυτο νούμερο 2.559.168) προέρχονται από την Ελλάδα και οι υπόλοιποι από άλλες χώρες - κυρίως από Μ. Βρετανία (3,1%) και Αμερική (2,3%). Οι ίδιες εταιρείες είχαν χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο το 1993. Τότε είχαν μετρήσει τους χρήστες του ελληνικού Διαδικτύου σε περίπου 1.517.000, επομένως στα τελευταία δεκατρία χρόνια ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια

Η δεύτερη έρευνα (e-metrics) κατέγραψε το προφίλ των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου. Οι ερευνητές ανέλυσαν 32.000 ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν μέσω 75 ελληνικών δικτυακών τόπων στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι ακόμη λιγοστές (μόλις 24%), όπως λίγα είναι και τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών (μόλις 8%).

Επτά στους 10 κάνουν αγορές - το 90% online με το Δημόσιο

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ δείχνουν πως μετριάζεται ο φόβος των Ελλήνων σέρφερ του Διαδικτύου απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σχεδόν 7 στους 10 (69,5%) πραγματοποίησαν αγορές μέσω του Internet (το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 67,5%) και οι περισσότεροι (53,5%) επιλέγουν τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα και όχι του εξωτερικού. Κυρίως αγοράζουν προϊόντα για υπολογιστές, βιβλία, περιοδικά και τουριστικά είδη. Όσοι δεν πραγματοποιούν αγορές μέσω του Internet διστάζουν κυρίως να δώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας (57,3%) ή φοβούνται για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων (42,2%).

Ιδιαίτερα υψηλό είναι επίσης το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν online υπηρεσίες του Δημοσίου. Το 89,3% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κυρίως το TaxisNet, την αναζήτηση ΦΕΚ ή πληροφοριών για επιδοτήσεις, υπηρεσίες των ΚΕΠ ή του ΑΣΕΠ. Αντίστοιχα υψηλό (41,4%) είναι το ποσοστό εκείνων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες e-banking: κυρίως ενημερώνονται για το υπόλοιπο του λογαριασμού τους, μεταφέρουν χρήματα, πληρώνουν λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες. Όσοι δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες e-banking είναι κυρίως επειδή φοβούνται (47%) και προτιμούν να επισκέπτονται το τραπεζικό κατάστημα (45%).

Δόκτωρ Google

Jeremy Laurance, εφ. Τα Νέα, 11/11/2006

Μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο απ' ό,τι το στηθοσκόπιο ή το θερμόμετρο. Κι όποτε ο γιατρός δυσκολεύεται να καταλάβει τι συμβαίνει, ο ασθενής του θα μπορούσε να του συστήσει: «Γιατί δεν κάνετε μια αναζήτηση στο Google;».

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια απλή αναζήτηση στο Google μπορεί να λύσει ακόμη και τα πιο δύσκολα διαγνωστικά προβλήματα, στα οποία σκοντάφτουν ακόμη και οι λαμπρότεροι γιατροί. Η σύγχρονη Ιατρική είναι τόσο περίπλοκη, που ο μέσος γιατρός, ο οποίος έχει υπολογιστεί ότι «κουβαλάει» περίπου δύο εκατομμύρια ιατρικά δεδομένα μέσα στο μυαλό του, δεν έχει αρκετά μεγάλο κεφάλι ώστε να... χωρέσει όλες τις διαγνωστικές λεπτομέρειες. Όμως, το Google παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ιατρικά άρθρα που βρίσκονται στο Διαδίκτυο και θα μπορούσε να αποδειχθεί το πιο ισχυρό διαγνωστικό βοήθημα που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι γιατροί.

Με ένα «κλικ». Για να δοκιμάσουν την αξία του Google ως διαγνωστικού εργαλείου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρισμπέιν της Αυστραλίας επέλεξαν 26 από τις δυσκολότερες ιατρικές περιπτώσεις και διαπίστωσαν ότι αυτή η μηχανή αναζήτησης έκανε τη σωστή διάγνωση σε περισσότερες από τις μισές (ποσοστό 58%). Και για να γίνει αυτό δεν χρειάστηκαν παρά μόνο μερικά χτυπήματα στο πληκτρολόγιο. Το Google διέγνωσε με επιτυχία από νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ μέχρι λεμφαδενίτιδα. «Οι μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ παρέχουν ταχεία πρόσβαση σε μια ολοένα και μεγαλύτερη βάση γνώσης», γράφουν οι Αυστραλοί επιστήμονες στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». «Η έρευνά μας έδειξε ότι σε δύσκολες διαγνωστικές περιπτώσεις, οι γιατροί συχνά ανατρέχουν στο Google για διάγνωση. Πρέπει λοιπόν να εξοικειωθούν με τη χρήση του».

6 στους 10 δεν χρησιμοποιούν υπολογιστή

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 6/10/2006

Το 65% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το 82% δεν χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο.

Τα ποσοστά αυτά φέρνουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση των ηλεκτρονικά αναλφάβητων στην Ε.Ε. και προκύπτουν από έρευνα της Eurostat το 2005, σε 123.941 νοικοκυριά και 181.703 άτομα από χώρες της Ε.Ε. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια του συνεδρίου «European e-skills 2006» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το μερίδιο των απασχολούμενων στην Ε.Ε. που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην καθημερινή τους εργασία ξεπερνάει το 50%. Η Ευρώπη τα προσεχή χρόνια αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης σε άτομα με υψηλές ηλεκτρονικές δεξιότητες, καθώς η ζήτηση αυξάνεται τη στιγμή που η προσφορά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες, ενώ παράλληλα απειλούνται από τις τεχνολογικές αλλαγές οι διαθέτοντες χαμηλού επιπέδου ηλεκτρονικές δεξιότητες. Αυτά επισήμανε σε μήνυμά του στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Σχολείο δημοκρατίας το Διαδίκτυο

Σταύρος Τσακυράκης, εφ. Τα Νέα, 27/5/2006

«Ψεκάστε, ψηφίστε, σκουπίσετε»...

Internet ...η δεύτερη σε «πληθυσμό» πόλη της Ελλάδας!

www.pathfinder.gr, Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003

Ξεπερνά πλέον τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης καταγραφής του ελληνικού Internet όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Interactive Marketing Conference που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου. Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε το μήνα Οκτώβριο σε οκτώ από τους μεγαλύτερους ελληνικούς δικτυακούς τόπους (e-go.gr, e-one.gr, flash.gr, in.gr, naftemporiki.gr, otenet.gr, pathfinder.gr και sport.gr) σε συνεργασία με την AGB Hellas και το ΙΑΒ Hellas.

Τα στοιχεία της μέτρησης, δείχνουν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο υπολογιστές συνδέθηκαν με τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω οκτώ δικτυακούς τόπους. Η on-line μέτρηση πραγματοποιήθηκε με την εισαγωγή κοινού καταγραφικού κώδικα στις ιστοσελίδες των δικτυακών τόπων, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της μέτρησης και η μοναδικότητα των διασυνδεμένων υπολογιστών.

Η μέτρηση αυτή αφορά τον αριθμό των συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο υπολογιστών χρηστών. Το σύνολο των διαφορετικών χρηστών είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο, καθώς ο κάθε δικτυωμένος υπολογιστής χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο από περισσότερους απο έναν χρήστες, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία της IDC.

Ο συνδυασμός της καταγραφικής μέτρησης με άλλες παράλληλες δειγματοληπτικές έρευνες από εξειδικευμένες εταιρείες (Focus - K Reaserch - VPRC) δείχνουν ότι το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερους από 2 εκατομμύρια 'Eλληνες χρήστες!.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα της Focus (Β' τρίμηνο 2003) κατέληξε σε ποσοστό χρήσης Internet 26,9% για τους Έλληνες 13 έως 70 ετών, ενώ η K Research (Οκτώβριος 2003) αναφέρει ποσοστό 26,7% για την ηλικιακή ομάδα των 12 έως 74 ετών.

Η VPRC, τέλος, δίνει εκτίμηση κοντά στο 23% για τους Έλληνες  άνω των 15 ετών.

Ο συνδυασμός των ερευνών αυτών παρέχει μια σειρά από στοιχεία που θα βοηθήσουν τόσο στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι δικτυακοί τόποι, αλλά και τεχνικών θεμάτων όπως ο αποτελεσματικός σχεδιασμός των δικτύων πρόσβασης.

Επιπρόσθετα χρήσιμα στοιχεία των ερευνών που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο είναι:

Στην Ελλάδα η κατανομή των χρηστών Διαδικτύου ανά φύλο είναι: 60% άνδρες, 40% γυναίκες,

Το 97% των χρηστών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 13-54 ετών,

Η χρήση του Internet αυξάνεται με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό

Ποσοστό άνω του 85% των ελλήνων χρηστών του Internet είναι απόφοιτοι μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης και τέλος

Το 90% περίπου των ελλήνων χρηστών του Ιnternet προέρχονται από τις μεσαίες και ανώτερες οικονομικές τάξεις.

Κερκόπορτα για νέους

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 7/7/2006

Δίκοπο μαχαίρι αποδεικνύεται το Διαδίκτυο για τη νεολαία: Ανοίγει νέους ορίζοντες στη γνώση, αλλά είναι και πόρτα για να γνωριστούν με τη βία, τα τυχερά παιχνίδια και το σκληρό πορνό, ακόμα και τις σεξουαλικές προτάσεις. Αυτό αποδεικνύει έρευνα του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου του ΑΝΤ1 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SefeInternet.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του προγράμματος και όπως τονίστηκε αν κάποιος πληκτρολογήσει τη λέξη «σεξ» σε μια μηχανή αναζήτησης, θα εμφανιστούν στην οθόνη του 34,8 εκατ. sites, 709,8 εκατ. links και 1,7 εκατ. portals!

Στην έρευνα πήραν μέρος 1.501 μαθητές 10-17 ετών από έξι σχολεία της χώρας, και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

* Ένας στους 4 είχε μία ανεπιθύμητη έκθεση σε εικόνες γυμνών ή ατόμων που βρίσκονται σε σεξουαλική επαφή.

* Ένας στους 5 έλαβε μία σεξουαλική προσέγγιση ή πρόταση μέσω του Διαδικτύου.

* Ανησύχησαν από τις σεξουαλικές προτάσεις και την ανεπιθύμητη έκθεση σε υλικό τέτοιου περιεχομένου.

Έχουν ενδιαφέρον οι διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις στο σερφάρισμα ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, καθώς και η ομολογία των παιδιών ότι προτιμούν να μπαίνουν στο Διαδίκτυο όταν λείπουν οι γονείς τους. Τα ευρήματα παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα.

Για να μπορούν οι γονείς να είναι ασφαλείς για από τέτοια ανεπιθύμητα «μονοπάτια», ο ΑΝΤ1 προσφέρει μια υπηρεσία με κόστος πλοήγησης μία αστική μονάδα ανά λεπτό, η οποία παρέχει προστασία σε μηνύματα που αφορούν βία, πορνογραφία, ναρκωτικά, όπλα ρατσισμό, τυχερά παιχνίδια, ανταλλαγές αρχείων, chats, διασκέψεις (forums) και blogs.

Οι νέοι προτιμούν το Internet από την TV

Εφημερίδα Το Βήμα, 21/4/2002

Οι καιροί αλλάζουν και η τηλεόραση πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να «κρατήσει» τις νεαρότερες ηλικίες. Στο συµπέρασµα αυτό καταλήγουν αµερικανοί ειδικοί, ύστερα από µελέτη στοιχείων έρευνας που δόθηκε στη δηµοσιότητα την περασµένη εβδοµάδα από την εταιρεία Knowledge Networks - Statistical Research. Η συγκεκριµένη έρευνα έχει προβληµατίσει ιδιαίτερα τους «εγκεφάλους» της τηλεοπτικής βιοµηχανίας, οι οποίοι προσδοκούσαν µια «ανάταση» ύστερα από παρατεταµένη περίοδο ύφεσης της τηλεθέασης στις νεαρότερες ηλικίες των τηλεθεατών. Τα σύγχρονα παιδιά και οι έφηβοι (ηλικίας 8-17 ετών) προτιµούν τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που τους δίνει το Διαδίκτυο από τις τηλεοπτικές ή τις ραδιοφωνικές εκποµπές. Συγκεκριµένα, η πλειονότητα απάντησε ότι αν θα έπρεπε να επιλέξει µόνο ένα ηλεκτρονικό µέσο, µεταξύ ραδιοφώνου, τηλεφώνου, τηλεόρασης και Διαδικτύου, το τελευταίο θα αποσπούσε πανηγυρικά τις προτιµήσεις. Ένα στα τρία παιδιά επέλεξε το Internet και µόνο το 26% έδωσε «ψήφο» στην τηλεόραση. Πρόκειται, σηµειώνουν οι ερευνητές, για µια σοβαρή εξέλιξη, καθώς η τηλεόραση υποχωρεί κατά 3 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε τις περυσινές επιδόσεις της.

Στις νέες τάσεις, εκτός από τα προγράµµατα, συντελεί αποφασιστικά - όπως λένε οι ειδικοί - η προτίµηση των νέων γενεών στις αµφίδροµες υπηρεσίες, οι οποίες επιτρέπουν στον χρήστη να διαδραµατίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και να µην είναι απλός δέκτης υπηρεσιών ενηµέρωσης ή ψυχαγωγίας. Ακόµη, φαίνεται ότι τον δικό της ρόλο διαδραµατίζει η σύγχρονη µορφή επικοινωνίας, όπως η ανταλλαγή µηνυµάτων και πληροφοριών. «Για τα παιδιά το Διαδίκτυο είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό µέσο. Είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας» συµπεραίνουν οι ερευνητές.

Οι νέες τάσεις καταγράφονται και στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των ερευνητών της Eurostat, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ηµέρες. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθµός των ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξάνεται µε ταχύτατους ρυθµούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόµοιες τάσεις καταγράφονται και στη χρήση της κινητής τηλεφωνίας. Περίπου το 35% του πληθυσµού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 15 ετών και άνω, διαθέτει πλέον κοµπιούτερ στο σπίτι.

Α. Να αποδοθεί περιληπτικά το παραπάνω κείµενο σε 100 λέξεις. Μονάδες 25

Β.1. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το κείµενο που σας δόθηκε, να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν ως σωστές ή λανθασµένες, τοποθετώντας την ένδειξη «Σωστό» ή «Λάθος» δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση.

α. Σε ένα χρόνο η τηλεθέαση παρουσίασε ύφεση 3%.

β. Η χρήση της κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται στην Ευρώπη ανάλογα µε το ρυθµό της παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραµµάτων.

γ. Ο µόνος λόγος που οι νέοι προτιµούν τις νέες τεχνολογίες συγκριτικά µε την τηλεόραση είναι η παροχή µιας σύγχρονης µορφής επικοινωνίας.

δ. Η προτίµηση του Διαδικτύου από τους νέους σχετίζεται µε το γεγονός ότι παρέχει τη δυνατότητα αµφίδροµης συµµετοχής.

ε. Οι ιθύνοντες της τηλεοπτικής βιοµηχανίας έχουν προβληµατιστεί ιδιαίτερα από την παρατεταµένη περίοδο «ανάτασης» της τηλεθέασης στους νέους. Μονάδες 5

Β.2. Να γράψετε ένα συνώνυµο και ένα αντώνυµο για κάθε µια από τις παρακάτω λέξεις: προσδοκούσαν, ανάταση, παρατεταµένη, ύφεσης. Μονάδες 4

Β.3. Να γράψετε τρεις διαφορετικούς τίτλους για να αποδώσετε την είδηση που περιέχει το κείµενο: α. χωρίς σχόλιο β. µε σχόλιο δραµατικό γ. µε σχόλιο χιουµοριστικό. Μονάδες 3

Β.4. Στο παραπάνω άρθρο παρατηρείται συχνή χρήση εισαγωγικών. Αφού εντοπίσετε τα αντίστοιχα σηµεία να αναλύσετε τη λειτουργικότητά τους. Μονάδες 5

Β.5. «Για τα παιδιά το Διαδίκτυο είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό µέσο. Είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας»: Να αναπτυχθεί η παραπάνω άποψη σε ολοκληρωµένη παράγραφο µε τη µέθοδο των παραδειγµάτων. Μονάδες 8

Γ. Το σχολείο σου διοργανώνει μια ημερίδα με θέμα «Νέοι και Διαδίκτυο» κι εσύ αναλαμβάνεις να εκφωνήσεις μια ομιλία, στην οποία θα παρουσιάσεις τα πλεονεκτήματα που παρέχει στους νέους ανθρώπους η χρήση του Διαδικτύου αλλά και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τους νεαρούς χρήστες του. Μονάδες 50

Ξέφραγο το Διαδίκτυο;

Γιώργος Κουμάντος, εφημερίδα Καθημερινή, 18/11/2001

Μπορεί για τους νέους που τώρα αρχίζουν την ενσυνείδητη ζωή τους, οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας με τεχνολογίες ηλεκτρονικές και ψηφιακές να φαίνονται αυτονόητοι όπως φαίνονταν σε μας το τηλέφωνο και η ραδιοφωνία. Για τους λιγότερο ή περισσότερο παλαιότερους, οι τρόποι αυτοί διατηρούν τον θαυμαστό τους χαρακτήρα. Να έχεις μπροστά στα μάτια ή στα αυτιά σου και σε χρόνο μηδέν, όποιο κείμενο, όποια εικόνα, όποιον ήχο βρίσκεται κάπου αποθηκευμένος, στα πέρατα της Γης ή θέλει κάποιος να σου μεταδώσει, είναι κάτι που μεταβάλλει τις συνθήκες της εργασίας, των συναλλαγών, της ψυχαγωγίας, ολόκληρης της ζωής. Κι αυτή η αύξηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας των ανθρώπων πραγματικά αυξάνει τις δυνατότητες πραγμάτωσης ανθρωπίνων αξιών και προπάντων της ανθρώπινης ελευθερίας. Έτσι, δικαιολογείται η αναγωγή του Internet σε κατ' εξοχήν χώρο ελευθερίας.

Έτσι εξηγούνται και οι διαμαρτυρίες που προκαλεί κάθε προσπάθεια ρυθμιστικής παρέμβασης στο περιεχόμενο του Διαδικτύου ως προσπάθεια φίμωσης ή λογοκρισίας. Ένα πρόσφατο περιστατικό που προκάλεσε τέτοιες διαμαρτυρίες είναι μια απόφαση γαλλικού δικαστηρίου που απαγόρευσε τη διενέργεια δημοπρασιών, μέσω Internet, για την πώληση αντικειμένων αναμνηστικών του ναζισμού, με βάση τον γαλλικό νόμο που απαγορεύει την εξύμνηση του χιτλερικού καθεστώτος. Το δικαστήριο απείλησε με σοβαρές ποινές τους μεσολαβητές του Διαδικτύου που θα μετέδιδαν τη διοργάνωση των δημοπρασιών αυτών, υποχρεώνοντάς τους να παρεμβάλλουν «φίλτρα» που θα εμποδίζουν τη λήψη των σχετικών μηνυμάτων στη Γαλλία. Οι σκέψεις που ακολουθούν δεν αφορούν την ορθότητα ή τη σκοπιμότητα του γαλλικού νόμου. Καλώς ή κακώς, ο νόμος έχει εισαχθεί στη Γαλλία, δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός και, επομένως, ισχύει. Το συζητούμενο και ζητούμενο είναι η εφαρμογή του στο Διαδίκτυο και οι διαμαρτυρίες που προκάλεσε η εφαρμογή αυτή στο όνομα της ελευθερίας.

Ένας χώρος ασυδοσίας;

Θα ήταν παρεξήγηση επικίνδυνη να θεωρηθεί ότι η ελευθερία του Διαδικτύου σημαίνει την απαλλαγή του από κάθε νομικό κανόνα, μια περίεργη προνομιακή «α-νομία» που θα έκανε τους νόμους των κρατών ή της διεθνούς κοινότητας ανεφάρμοστους στα κανάλια της επικοινωνίας. Κι αυτό, την ώρα που είναι γνωστό -και επιβεβαιώνεται καθημερινά- ότι το θαυμαστό αυτό μέσο επικοινωνίας είναι ταυτόχρονα και ένα πολύ αποτελεσματικό όργανο για την τέλεση ή για την προπαρασκευή εγκλημάτων. Από την καθοδήγηση της τρομοκρατίας μέχρι την προσβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας, καλύπτοντας την απάτη στις τραπεζικές συναλλαγές, το λαθρεμπόριο όπλων, την παιδική πορνεία, τις προσβολές του ιδιωτικού βίου, πλήθος εγκληματικών πράξεων τελούνται μέσω Ίντερνετ ή διευκολύνονται απ' αυτό. Βέβαια, οι κυρώσεις μετά την πράξη επιβάλλονται -αν εντοπισθεί ο δράστης μέσα στα άδηλα σοκάκια του δικτύου. Αλλά αν η τέλεση μπορεί να προληφθεί, γιατί να εμποδίζεται η προληπτική παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων;

Χώρος ελευθερίας δεν μπορεί να σημαίνει χώρος ασυδοσίας. Οσοι περιορισμοί είχαν θεωρηθεί αναγκαίοι για την προστασία άλλων έννομων αγαθών (της ελευθερίας των άλλων!) πριν από τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις εξακολουθούν να ισχύουν, προσαρμοσμένοι μάλιστα στις νέες δυνατότητες προσβολής. Πράξεις που παλαιότερα απαγορεύονταν δεν επιτρέπονται τώρα εξαιτίας κάποιων νέων εφευρέσεων. Και ό,τι παλαιότερα λογιζόταν ως τέλεση εγκλήματος ή ως συνέργια στο έγκλημα δεν εξαγνίζεται τώρα από τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών ή ψηφιακών μεθόδων.

Πληροφορία και έργο

Αυτά τα αυτονόητα χρειάζεται τώρα να επαναληφθούν γιατί οι νέοι τρόποι αποθήκευσης και κυκλοφορίας πληροφοριών συνοδεύονται από την καλλιέργεια πληθώρας συγχύσεων που συσκοτίζουν τη νομική κρίση, ίσως σκόπιμα. Καίρια τέτοια σύγχυση προκαλείται ήδη από την άμετρη ευρύτητα με την οποία χρησιμοποιείται ακριβώς ο όρος «πληροφορία» ακόμα και σε επίσημα κείμενα π.χ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η κοινωνία μας βαφτίζεται «κοινωνία πληροφοριών», η επιστήμη και η τεχνική που αφορούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ονομάζονται «πληροφορική» - και όλα αυτά σε άμεση συσχέτιση με τη διακήρυξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των πληροφοριών. Μόνο που παραλείπεται η θεμελιακή διάκριση μεταξύ πληροφορίας, που ως είδηση ή ως επιστημονική ανακάλυψη, κυκλοφορεί και πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα, και έργου, που ως δημιούργημα της ανθρώπινης προσωπικότητας ανήκει στον δημιουργό του κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η σύγχυση αυτή οδηγεί ουσιαστικά σε κατάργηση ολόκληρου του συστήματος της πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή του κύριου τρόπου χρηματοδότησης της πνευματικής δημιουργίας και των πνευματικών δημιουργών που περιφρουρεί την ανεξαρτησία τους. Γι' αυτό και έχει κινητοποιήσει την Παγκόσμια Οργάνωση Διανοητικής Ιδιοκτησίας που ήδη από το 1996 έχει καταρτίσει διεθνείς συμβάσεις για την (μερική, έστω) αντιμετώπιση του φαινομένου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει υιοθετήσει σχετική Οδηγία, ακόμα πιο πλήρη. Και οι δυο κινούνται στη σωστή κατεύθυνση παρά τις εγγενείς δυσκολίες και την αδιαφορία της κοινής γνώμης.

Ελευθερία και καταστρατήγηση

Οι προσβολές της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι, βέβαια, οι μόνες αξιόποινες πράξεις που τελούνται στο Διαδίκτυο ή με τη βοήθειά του. Πιο πάνω αναφέρθηκαν παραδείγματα πολλών άλλων, ίσως και βαρύτερων, εγκλημάτων που έχουν ως όργανο το Internet. Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται επίκληση των αρχών της ελευθερίας για τον αποκλεισμό κάθε προληπτικού ελέγχου που θα εμπόδιζε ή θα δυσκόλευε την τέλεση των εγκλημάτων αυτών. Αλλά και σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις η επίκληση της ελευθερίας στο Διαδίκτυο δεν είναι απαλλαγμένη από συγχύσεις και σοφίσματα, ανάλογα με τη σύγχυση πληροφορίας και έργου. Πολύ συχνά προβάλλεται, από τους θιασώτες της ασυδοσίας του Διαδικτύου, το επιχείρημα ότι το Διαδίκτυο είναι ένα παράθυρο επικοινωνίας με την ελευθερία στις χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, όπως, προπάντων, η Κίνα. Η επιβολή ελέγχου στα μηνύματα που κυκλοφορούν θα έδινε δικαίωση στα καθεστώτα που επιδιώκουν να φιμώσουν το Διαδίκτυο. Αλλά ο έλεγχος δεν πάει να παρεμποδίσει την κυκλοφορία των μηνυμάτων ελευθερίας - τα μηνύματα παρανομίας και εγκληματικότητας θέλει να περιορίσει και αυτών των μηνυμάτων η κυκλοφορία είναι το καλύτερο πρόσχημα για την επιβολή λογοκρισίας από τις χώρες που θέλουν να την επιβάλουν. Άλλωστε, οι αυταρχικές χώρες ούτε προσχήματα χρειάζονται ούτε δικαιώσεις για την αυταρχικότητά τους. Και μόνον υπέρμετρη αισιοδοξία θα επέτρεπε την υπόθεση ότι εκατομμύρια Κινέζων θα παρακινηθούν από το Internet να απελευθερώσουν τον τόπο τους.

Κυνικότερο είναι ένα άλλο επιχείρημα κατά της καθιέρωσης κάποιων νομικών φραγμών στο περιεχόμενο του Διαδικτύου: γιατί να επιχειρηθεί μια τέτοια ρύθμιση αφού τα τεχνικά γνωρίσματα αυτού του τρόπου επικοινωνίας κάνουν τόσο εύκολη την καταστρατήγησή τους; - η μετατόπιση σε άλλο κράτος της αποθήκευσης είναι τόσο εύκολη ώστε αποκλείεται να βρεθεί ο παραβάτης και, αν βρεθεί, πάλι θα μπορέσει να αποφύγει τις κυρώσεις. Το επιχείρημα παραγνωρίζει δύο κρίσιμα στοιχεία: Το ένα είναι ότι οι δυνατότητες της τεχνικής που υπάρχουν για τη συγκάλυψη των παρανομιών μπορούν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να λειτουργούν και για την παρεμπόδισή τους ή την αποκάλυψή τους. Υπάρχει η δυνατότητα φίλτρων που σταματούν την κυκλοφορία του μηνύματος όπου αυτό είναι παράνομο και υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού της πηγής των παρανομιών - άρα και της απόδοσης των ευθυνών. Και όσο για τη δυνατότητα διακρατικών μετακινήσεων ώστε η πηγή να βρίσκεται σε κάποιο κράτος όπου το περιεχόμενο δεν θεωρείται παράνομο, αυτή εύκολα παύει να υπάρχει από τη στιγμή που θα ισχύσουν πρόσφορες διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση της παρανομίας όπως αυτή διαμορφώνεται σε κάθε κράτος.

Εδώ επιβεβαιώνεται η γενική αρχή ότι οι πρόοδοι της τεχνικής μπορεί να είναι για το καλό ή για το κακό. Και το Διαδίκτυο χρειάζεται επειγόντως τη θέσπιση νομικών κανόνων, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, που θα αναδείξουν τις πολλές θετικές πλευρές και θα εκτοπίσουν τις όποιες βλαβερές συνέπειές του.

Ερωτήσεις Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας

Το σχολείο σας μόλις συνδέθηκε με το διαδίκτυο (internet). Έχοντας διαβάσει δημοσιεύματα όπως τα ακόλουθα, διαθέτοντας διάφορα άλλα δεδομένα που τροφοδοτούν τον προβληματισμό σας, αλλά διατηρώντας και τον ενθουσιασμό σας για τις δυνατότητες αυτού του ηλεκτρονικού μέσου, ετοιμάζετε μία ομιλία που θα εκφωνήσετε στη σχετική σχολική εκδήλωση. Σ’ αυτό το κείμενο, 600 περίπου λέξεων, χρησιμοποιείτε παραγωγική μέθοδο, για να δείξετε πώς το διαδίκτυο μπορεί να προαγάγει αλλά και να απειλήσει τη δημοκρατία (με τη στενή και την ευρεία έννοια της λέξης) και καταλήγετε σε προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του.

ΚΕΙΜΕΝΟ Α: Το 1998 πουλήθηκαν συνολικά 100 εκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές και από αυτούς οι εννέα στους δέκα ήταν εφοδιασμένοι με λογισμικά Windows. Ως το 2005 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν συνδεθεί με το διαδίκτυο. Οι δύο αυτές διαπιστώσεις συνοψίζουν το πρόβλημα. Υπάρχει φόβος για ένα μέγα χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που θα έχουν πληροφόρηση και αυτούς που δεν θα έχουν και κυρίως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από έναν ενδεχόμενο μονοπωλιακό έλεγχο της ροής των πληροφοριών. (Από άρθρο του Χρ. Χαλκιά με τίτλο “Να θυμόμαστε σωστά”, στην εφημερίδα “Το Βήμα”, 28.2.99)

ΚΕΙΜΕΝΟ Β: “Ο μεγάλος αδελφός σε παρακολουθεί”. Η φράση από το προφητικό “1984” του Τζωρτζ Όργουελ * ταυτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες με τη CIA, και φυσικά όχι επειδή οι πράκτορές της είναι φίλοι του βιβλίου. Παρακολουθήσεις, δολοφονίες, “τροχαία”, εξαφανίσεις, πειράματα, πραξικοπήματα λέγεται ότι έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για χάρη των ΗΠΑ από την πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών που τα ξέρει όλα. Το αστείο είναι ότι η ίδια η CIA μάς αφήνει να την παρακολουθήσουμε κι εμείς. Ή, τέλος πάντων, κάτι τέτοιο, μέσω της καλογυαλισμένης περιοχής της (site)στο διαδίκτυο.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει κάποιος χρήστης του διαδικτύου, και αφού φυσικά έχει ανοίξει τον υπολογιστή, είναι να πληκτρολογήσει http://www.odci.gov.cia, ώστε να εισέλθει στα άδυτα του πιο σκοτεινού οργανισμού του πλανήτη.

Ο πλούτος των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες της περιοχής (site)της CIA είναι τεράστιος. Εκδόσεις με αντικείμενο τις συζητήσεις του προέδρου Χάρυ Τρούμαν για εισβολή στην Ιαπωνία -πριν από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι- , σχέδιο που δεν προχώρησε λόγω των μεγάλων απωλειών στη μάχη της Οκινάουα (49.000 νεκροί)ή τις ενέργειες του προέδρου Λίντον Τζόνσον για την επέμβαση στο Βιετνάμ, καταγραφές των αναλύσεων για τη δράση της Σοβιετικής Ένωσης από το 1946 ως το 1984, και αναρίθμητα άλλα στοιχεία με ακριβείς περιγραφές συζητήσεων, εγγράφων και πορισμάτων μπορεί να ανακαλύψει ο χρήστης του site της CIA, το οποίο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετική ιστορική πηγή. (Από άρθρο στην εφημερίδα “Το Βήμα”, 6.6.99)

ΚΕΙΜΕΝΟ Γ: Τα ηλεκτρονικά δίκτυα είναι κατάκτηση και απειλή. Το πρόβλημα της Δύσης το συνιστά η σταδιακή κατάργηση της κοινότητας των πολιτών σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου η αγορά, η στατιστική και τα ψηφιακά δεδομένα υποκαθιστούν τις αξίες της δημοκρατίας, του διαφωτισμού και του ανθρωπισμού. (Από άρθρο του Α. Βιστωνίτη με τίτλο «Η Αλίκη στη χώρα του Macworld», στην εφημερίδα «Το Βήμα», 28.3.99)

ΚΕΙΜΕΝΟ Δ: Όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο γνωρίζουν ότι τα πάντα σ’ αυτό ξεκίνησαν από τα Πανεπιστήμια. Ο σχεδιασμός του μεγαθηρίου που αυτή τη στιγμή συνδέει τους υπολογιστές του πλανήτη, η έρευνα για τις μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης και χρήσης, οι περιοχές (sites)με το πλούσιο περιεχόμενο, όλα έγιναν από φωτισμένους καθηγητές και ομάδες φοιτητών που δούλεψαν αμέτρητες ώρες.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι μια τέτοια περίπτωση. Οι σελίδες του ξεχειλίζουν από περιεχόμενο για καθετί ελληνικό, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του υλικού υπάρχει και στα αγγλικά, σαν ένας οδηγός για τους επισκέπτες της χώρας. Ας σταθούμε στην περιοχή που ασχολείται με το Άγιον Όρος. Και αυτό επειδή πρόκειται για μια μοναδική δουλειά σε περιεχόμενο και σε πληρότητα.

Ένας χάρτης του ανατολικού “ποδιού” της Χαλκιδικής καλωσορίζει τον επισκέπτη στις σελίδες που απαντούν στη διεύθυνση http://www.duth.gr.Athos. Ο χάρτης συνοδεύεται από ένα εκτενέστατο κείμενο-παρουσίαση του Αγίου Όρους και των 20 μονών που θα συναντήσει ο επισκέπτης, εξιστορώντας παράλληλα και την πορεία του μοναδικού αυτού φαινομένου στα 1.000 χρόνια που πέρασαν από το 936 που χτίστηκε η πρώτη μονή, αυτή της Μεγίστης Λαύρας. Φωτογραφικό υλικό, κείμενα με την ιδιαίτερη ιστορία της κάθε μονής και επιλογές από τα έργα τέχνης που μπορεί να δει ο επισκέπτης αποτελούν το βασικό κομμάτι της κάθε ενότητας. (Από άρθρο του Γρ. Μηλιαρέση με τίτλο “Μια δικτυακή περιπλάνηση στον Άθω”, στην εφημερίδα “Το Βήμα”, 6.6.99)

ΚΕΙΜΕΝΟ Ε: Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το διαδίκτυο ανοίγει τις πόρτες για τους θησαυρούς της γνώσης και της πληροφόρησης, που θεωρητικά θα έκαναν τον κόσμο μας καλύτερο. Όμως ποιος γονιός μπορεί να μείνει ήσυχος, όταν το παιδί του έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές σελίδες με τίτλους του είδους “Πλαστά χρήματα” ή “Θερμικές βόμβες”; Όλη η κουλτούρα της κοινωνίας μας, με τα σκουπίδια της μαζί, βρίσκεται εκεί. Η παραμικρή διαστροφή παρατάσσεται πλάι στον Μπαχ, στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες και στις φωτογραφίες από τον Άρη. Μέσα στο Ίντερνετ ανθούν εκατομμύρια λουλούδια και άλλα τόσα ζιζάνια. Αλλά ακόμη και αν με κάποιον τρόπο εμποδιζόταν η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να το μετατρέψει σε ένα δελεαστικό απαγορευμένο καρπό. Έτσι, ο μόνος που μπορεί να προστατέψει αυτά τα παιδιά είναι το ίδιο τους το σπίτι. (Από άρθρο με τίτλο “Ο κακός λύκος παραφυλάει στο Internet”, στην εφημερίδα “Καθημερινή” 6.6.99)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤ: Με τα ηλεκτρονικά δίκτυα οι πληροφορίες και οι γνώσεις είναι πλέον προσιτές σε κάθε ενδιαφερόμενο και δεν προορίζονται για μία μειονότητα προνομιούχων, όπως συνέβαινε για αιώνες στις διάφορες κοινωνίες. Ο απλός χρήστης του διαδικτύου έχει πρόσβαση σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων, τα οποία προηγουμένως ήταν εντελώς απρόσιτα, αν υπολογίσουμε το κόστος και τον χρόνο του ταξιδιού για να φθάσει κανείς σ’ αυτά. Αν συνυπολογίσουμε και τη δυνατότητα επικοινωνίας με διάφορους μελετητές και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η ώθηση που παρέχουν αυτά τα δίκτυα στην ερευνητική δραστηριότητα και γενικά στη διεύρυνση των οριζόντων των απλών πολιτών.

Γ'. Βιβλιογραφία

...