Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Οι πάγοι έφεραν τον κατακλυσμό

Εφημερίδα Τα Νέα, 16/4/2004

Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που σημειώθηκε πριν από 15.000 χρόνια, στο τέλος της περιόδου των παγετώνων, αποδίδουν Pώσοι ερευνητές τον κατακλυσμό του Nώε

Τα νερά από τον κατακλυσμό του Νώε σταδιακά διοχετεύτηκαν στα σημερινά παράλια της Ρωσίας και των χωρών της Βαλκανικής, ενώ η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που επηρέασε ακόμα και το Αιγαίο, υποστηρίζουν γεωλόγοι σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Γεωλογίας στην Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας Αντρέι Τσεπελίγκα, παρακάμπτοντας τη γνωστή εκδοχή της Βίβλου, που αποδίδει την καταστροφή στην οργή του Θεού προς τους ανθρώπους, πραγματοποίησε γεωλογικές έρευνες στο Αραράτ και στα παράλια της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, όπου εντόπισε τα ίδια σε σύσταση και χρώμα ιζηματοειδή απολιθώματα (χρώματος κόκκινου και καφέ) σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Αζοφική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και το Αγιαίο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Ρώσο ερευνητή, ότι τα νερά από τις πλημμύρες, από τον κατακλυσμό του Νώε, σταδιακά διοχετεύτηκαν στα σημερινά παράλια της Ρωσίας και των χωρών της Βαλκανικής, ενώ η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που επηρέασε ακόμα και το Αιγαίο.

Όπως αναφέρει στην εισήγησή του, που παρουσιάζεται σε διεθνές Συνέδριο Γεωλογίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο Ρώσος ερευνητής τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν ξεπερνούσε τα εκατό χρόνια. Από την ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας, το λειώσιμο των πάγων και τις συνεχείς σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη γη, το χρονικό αυτό διάστημα η στάθμη της Κασπίας Θάλασσας ανέβηκε περίπου διακόσια μέτρα και σταδιακά τα νερά διοχετεύτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, την Προποντίδα και μέσω των Δαρδανελλίων στο Αιγαίο προκαλώντας βιβλικές καταστροφές.

Μια διαφορετική εκδοχή για τον κατακλυσμό του Νώε έδωσε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου ο ομοεθνής και συνάδελφός του στην Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, επίσης καθηγητής Γεωλογίας Βλαντίμιρ Τριφόνοφ. Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε, ο κατακλυσμός του Νώε έγινε πριν από 6.000 χρόνια και ήταν αποτέλεσμα μετεωρολογικών αλλαγών που οδήγησαν στο λειώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και βάσει των γεωλογικών ευρημάτων υπολογίζεται ότι η στάθμη του νερού των θαλασσών ανέβαινε περισσότερο από ένα μέτρο τον χρόνο.

Ο κ. Τριφόνοφ αναφέρει ότι από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν εικάζεται ότι στη βόρεια περιοχή του Περσικού Κόλπου βρισκόταν στην αρχαιότητα η Εδέμ, ενώ σύμφωνα με γεωλογικά και αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν υπολογίζεται ότι η περιοχή που περιγράφεται στη Βίβλο ότι έγινε ο μεγάλος κατακλυσμός, ήταν η Μεσοποταμία. Ο Ρώσος επιστήμονας υποστηρίζει ότι στις γραφές από την εποχή των Σουμερίων, προγενέστερες ακόμη και από το Έπος του Γκιλγκαμές, που βρέθηκαν στη Μεσοποταμία περιγράφεται με μεγάλες λεπτομέρειες ο κατακλυσμός του Νώε.

Όπως αναφέρει στην εργασία του στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκαν ισχυρές καταιγίδες, ενώ τη θεωρία αυτή ενισχύουν και οι γεωλογικές αποθέσεις που βρέθηκαν στην πόλη Ουρ και την ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας.

Επιχειρώντας να δώσει και τη θεολογική ερμηνεία του φαινομένου, ο κ. Τριφόνοφ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν ότι ο Νώε ήταν ιστορικό πρόσωπο, ενώ αν υπήρξε η κιβωτός του θα πρέπει να προσάραξε σε κάποιο βουνό στα σύνορα Ιράν - Ιράκ και όχι στο Αραράτ. 

Απολιθώματα από βάρκες

Οι επιπτώσεις από τη μεγάλη φυσική καταστροφή επηρέασαν τους πληθυσμούς της περιοχής που μετανάστευσαν βόρεια και νότια της Κασπίας Θάλασσας, καθώς εξαφανίστηκαν η πανίδα και οι αγροτικές εργασίες και καλύφθηκαν από τα νερά και τις λάσπες οι τόποι κυνηγιού.

Όμως, εκτός από τις ιζηματοειδή γεωλογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας Ρώσοι αρχαιολόγοι εντόπισαν απολιθώματα από ξύλινες βάρκες κατασκευασμένες με εξαρτήματα και άρτιο εξοπλισμό, αντίστοιχο με εκείνο που διέθεταν τα σκάφη προϊστορικών λαών που κατοικούσαν σε περιοχές με ανοιχτές θάλασσες. Ο Αντρέι Τσεπλίνγκα εξηγεί ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στον φόβο που διακατείχε τους κατοίκους της Κασπίας ότι θα εκδηλώνονταν και νέες καταστροφικές πλημμύρες μετά τον κατακλυσμό του Νώε.