Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Η Άρντι αλλάζει την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου

Γιώργος Αγγελόπουλος, εφ. Τα Νέα, 2/10/2009

Ευρήματα στην Αφρική πλησιάζουν περισσότερο στον «χαμένο κρίκο»

Πριν από τη Λούσι, υπήρχε η Άρντι. Η ανακάλυψη αυτής της προγόνου του ανθρώπου που έζησε πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια στη σημερινή Αιθιοπία φανερώνει ότι η ιστορία της ανθρωπότητας άρχισε ένα εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η Άρντι ζύγιζε 50 κιλά, είχε ύψος 1,2 μ. και περιφερόταν στα δάση ένα εκατομμύριο χρόνια πριν από την περίφημη Λούσι, την οποία οι επιστήμονες μελετούσαν έως τώρα ως τον παλαιότερο σκελετό προγόνου του ανθρώπου. Ο σκελετός της Άρντι είναι παλαιότερος και ανατρέπει αυτά που πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε για την εξέλιξη του ανθρώπου, λέει ο ανθρωπολόγος Σ. Όουεν Λάβτζοϊ του Πανεπιστημίου Κεντ στο Οχάιο.

Το νέο εύρημα δείχνει πως οι άνθρωποι δεν εξελιχθήκαμε από κάποιο αρχαίο πλάσμα που έμοιαζε στον χιμπαντζή, αλλά πως οι χιμπαντζήδες και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν χωριστά από κάποιον πολύ παλαιό κοινό πρόγονο. «Η Άρντι δεν είναι αυτός ο κοινός πρόγονος, όμως είναι το περισσότερο που έχουμε πλησιάσει σ΄ αυτόν», λέει ο Τιμ Ουάιτ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. Τα όντα που εξελίχθηκαν στους σύγχρονους ανθρώπους και τους σημερινούς πιθήκους είχαν πιθανόν έναν κοινό πρόγονο πριν από 6 ως 7 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με τον Ουάιτ. Τα πρώτα οστά της Άρντι ανακαλύφθηκαν το 1994. Η επίσημη ονομασία του είδους είναι Αrdipithecus ramidus και το εύρημα περιγράφεται λεπτομερώς σε 11 ερευνητικές διατριβές που δημοσιεύθηκαν χθες από την επιθεώρηση «Science». «Είναι μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις για τη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης», λέει ο Ντέιβιντ Πίλμπιμ, έφορος του τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Εθνολογίας Πίμποντι του Χάρβαρντ. «Ο σκελετός είναι σχετικά πλήρης, αφού περιλαμβάνει κεφάλι, χέρια, πόδια και μερικά κρίσιμης σημασίας ενδιάμεσα τμήματα. Αντιπροσωπεύει ένα είδος που ήταν πρόγονος του Αυστραλοπίθηκου, ο οποίος ήταν με τη σειρά του πρόγονος του δικού μας γένους των Ανθρώπων», λέει ο Πίλμπιμ. Οι επιστήμονες συναρμολόγησαν τον σκελετό από 125 κομμάτια.

Η Λούσι, η οποία βρέθηκε επίσης στην Αφρική, έζησε ένα εκατομμύριο χρόνια μετά την Άρντι και ανήκε στο γένος του Αυστραλοπίθηκου που μοιάζει περισσότερο στον άνθρωπο. «Στον Αρντιπίθηκο (από την λέξη «άρντι» που στα αιθιοπικά σημαίνει «γη») έχουμε μια μορφή η οποία δεν έχει εξελιχθεί πολύ προς την κατεύθυνση του Αυστραλοπίθηκου. Έτσι όταν τον εξετάζεις από το κεφάλι έως τα νύχια, βλέπεις ένα πλάσμα μωσαϊκό, που δεν είναι ούτε χιμπαντζής ούτε άνθρωπος. Είναι Αρντιπίθηκος», λέει ο Ουάιτ. «Ο Δαρβίνος έλεγε ότι πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε με τι έμοιαζε αυτός ο τελευταίος κοινός πρόγονος είναι να τον βρούμε. Ε, λοιπόν, βρήκαμε ότι πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια ζούσε κάτι που φαίνεται ότι πλησιάζει πολύ σ΄ αυτόν».