Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

H κατάρα των Φαραώ κρύβεται στα μικρόβια των τάφων

Εύη Ελευθεριάδου, Στέφανος Κρίκκης, εφ. Τα Νέα, 4/10/2003

H επιστήμη καλείται να ξορκίσει το μυστήριο της κατάρας των Φαραώ. Σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, η περίφημη κατάρα ευθύνεται για τον θάνατο όσων τόλμησαν να ταράξουν τη γαλήνη των αρχαίων βασιλιάδων ανοίγοντας τους τάφους τους.

Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής κυβέρνησης όμως, έχουν πιο... πεζές απόψεις για το φαινόμενο και στρέφονται προς την επιστήμη για να τους τις επιβεβαιώσει. Ο Ζάχι Χαουάς, γενικός διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, ανακοίνωσε ότι ανέπαφοι τάφοι θα ερευνηθούν με τα τελευταία επιστημονικά μέσα για τυχόν επικίνδυνες ουσίες, τοξικά αέρια και μικρόβια, προκειμένου να εξηγηθεί η κατάρα.

Επιγραφή με κατάρα. H φήμη των καταραμένων τάφων διαδόθηκε στη δεκαετία του 1920 μετά τον θάνατο ενός Βρετανού αριστοκράτη που μπήκε στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών. «Σε μία από τις ανασκαφές που έχουμε κάνει, βρήκα επιγραφές που έλεγαν ότι αν κάποιος αγγίξει τον τάφο θα τον κατασπαράξει κροκόδειλος, ιπποπόταμος και λιοντάρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί κιόλας», λέει με σιγουριά ο Χαουάς και προσθέτει: «Επιστημονικά, θέλουμε να δείξουμε ότι όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν την επιγραφή με την κατάρα δεν σημαίνει ότι ήθελαν να βλάψουν όποιον θα άνοιγε τον τάφο χιλιάδες χρόνια αργότερα».

Ανέπαφοι τάφοι θα ερευνηθούν με τα τελευταία επιστημονικά μέσα για τυχόν επικίνδυνες ουσίες, τοξικά αέρια και μικρόβια, προκειμένου να εξηγηθεί η κατάρα

Μόλυνση από κουνούπι. Μέρος της έρευνας θα επικεντρωθεί στα επικίνδυνα μικρόβια, που ενδέχεται να αναπτύχθηκαν στη διάρκεια των αιώνων πάνω στα μουμιοποιημένα λείψανα. Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ και ο χρηματοδότης του Λόρδος Κάρναρβον ήταν μεταξύ των πρώτων που πάτησαν το πόδι τους στον τάφο του Τουταγχαμών το 1922. Ο βασιλιάς της Αιγύπτου πέθανε πριν από 3.000 χρόνια. Ο Λόρδος τον ακολούθησε στον άλλο κόσμο λίγο μετά που μπήκε στον τάφο του, πεθαίνοντας από μόλυνση που του προκάλεσε ένα κουνούπι. Οι εφημερίδες της εποχής φυσικά αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάρα του Φαραώ, που σκότωσε τον Κάρναρβον αλλά και όσους είχαν συμμετάσχει στην ανασκαφή του τάφου. Οι επιστήμονες είχαν πει στο παρελθόν ότι ο Λόρδος πέθανε από κάποια ασθένεια από την οποία προσβλήθηκε μέσα στον τάφο.

Ήταν τυχαίο. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν σύντομα και μάλιστα σε ανέπαφους τάφους και δεν θα σταματήσουν πριν βρεθεί μία άκρη, υπόσχεται ο Χαουάς. Ακόμα κι ο ίδιος είχε πέσει κάποτε λιπόθυμος μέσα σε έναν αιγυπτιακό τάφο, αλλά δεν δίνει σημασία στο περιστατικό: «Όταν συνήλθα, είπα σε όλους ότι αν μου είχε συμβεί κάτι όλοι θα έλεγαν για την κατάρα των Φαραώ. Όμως, ήταν ένα τυχαίο συμβάν».