Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Θύμα της οικογενειακής κατάρας ο Τουταγχαμών

Εφημερίδα Τα Νέα, 20/2/2010

Από μικρό παιδί ο φαραώ έπασχε από υπερωιοσχιστία, μια ανωμαλία του ουρανίσκου την οποία είχε και ο πατέρας του καθώς και από στρεβλοποδία που είχε ο παππούς του

Μοιραίο ένα κάταγμα στο πόδι σε συνδυασμό με την ελονοσία

Οι επιστήμονες που εξέτασαν όχι μόνο τη μούμια του  νεαρού βασιλιά   αλλά και άλλες δέκα που ανήκουν σε  συγγενείς του, διαπίστωσαν ότι ο   Τουταγχαμών είχε  γεννηθεί με στραβά πόδια, έπασχε από ορισμένες    σκελετικές ανωμαλίες, ενώ ορισμένα βοηθήματα που  βρέθηκαν στον τάφο του   ενισχύουν την άποψη ότι  περπατούσε με μπαστούνι

Ένα κάταγμα στο πόδι σε συνδυασμό με την ελονοσία από την οποία προσεβλήθη φαίνεται ότι ήταν η αιτία που οδήγησε σε πρόωρο θάνατο τον Τουταγχαμών. Έχοντας στα χέρια τους τα αποτελέσματα από εξετάσεις DΝΑ και καινούργιες αξονικές τομογραφίες, ειδικοί στην αιγυπτιακή αρχαιολογία αποφάνθηκαν ότι ο 19χρονος φαραώ έπεσε θύμα της οικογενειακής του κατάρας...

Ήδη από μικρό παιδί, ο Τουταγχαμών φαίνεται ότι έπασχε από υπερωιοσχιστία, μια ανωμαλία του ουρανίσκου την οποία είχε και ο πατέρας του, αλλά και από στρεβλοποδία την οποία έφερε βαρέως και ο παππούς του. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πέρασε από γονιδιακό μικροσκόπιο τη μούμια του νεαρού βασιλιά δρ. Ζάχι Χαουάς, η στρεβλοποδία ανάγκαζε τον Τουταγχαμών να στηρίζεται σε μπαστούνι για να περπατά. «Κάποια στιγμή υπέστη κάταγμα στο πόδι, ίσως από πτώση, και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αμέσως. Στη συνέχεια προσεβλήθη από ελονοσία», λέει ο κ. Ζ. Χαουάς, υπεύθυνος αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Καΐρου.

Για τον Αιγύπτιο ειδικό και τους συνεργάτες του, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, η πιθανότερη αιτία θανάτου του Τουταγχαμών ήταν η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς των οστών σε συνδυασμό με την ελονοσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ίσως να ζούσε περισσότερο αν δεν τον πρόδιδε η καταγωγή του.

Ο πατέρας του Τουταγχαμών ήταν ο φαραώ Ακενατών, ο οποίος πριν από 33 αιώνες είχε επιδιώξει την καθιέρωση του μονοθεϊσμού στο βασίλειό του αντικαθιστώντας τη λατρεία των ζωόμορφων θεοτήτων, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του ιερατείου. Η μητέρα του φαίνεται πώς ήταν κάποια από τις αδελφές του Ακενατών, άγνωστο ποια, της οποίας όμως η μούμια έχει βρεθεί και φέρει την ονομασία ΚV35ΥL. Ο Τουταγχαμών δεν ήταν παιδί της Νεφερτίτης, που ήταν η πρώτη σύζυγος του Ακενατών.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όχι μόνο τη μούμια του νεαρού βασιλιά αλλά και 10 ακόμη που ανήκουν σε συγγενείς του, δηλαδή στη βασιλική γενεά. Από τις γενετικές εξετάσεις διαπίστωσαν ότι ο Τουταγχαμών είχε γεννηθεί με στραβά πόδια, έπασχε από ορισμένες σκελετικές ανωμαλίες, ενώ ορισμένα βοηθήματα που βρέθηκαν στον τάφο του ενισχύουν την άποψη ότι περπατούσε με μπαστούνι.

Επιφυλάξεις. Κάποιοι άλλοι ειδικοί, όταν διάβασαν τα αποτελέσματα της ερευνητικής αυτής εργασίας, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τα αίτια του θανάτου. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης «Νature»υποστήριξαν ότι οι βλάβες στα πόδια, όπως οι δύο οστεονεκτώσεις στα μετατάρσια οστά, μπορεί να προκλήθηκαν από τους ταριχευτές. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι ναι μεν το τεστ DΝΑ ανίχνευσε το παράσιτο της ελονοσίας, όμως μπορεί κάλλιστα ο Τουταγχαμών να είχε νοσήσει όταν ήταν μικρό παιδί και να είχε αναρρώσει στη συνέχεια χωρίς επιπλοκές. Πρόσθεσαν ακόμη ότι από τη στιγμή που οι μούμιες δεν έχουν εσωτερικά όργανα αφού αφαιρούνται κατά την ταρίχευση, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι είχε ελονοσία όταν πέθανε στα 19 του χρόνια.

Τέλος, εκφράστηκε η άποψη ότι τα μπαστούνια που βρέθηκαν στον τάφο του δεν υποδηλώνουν κατ΄ ανάγκην ότι ο νεαρός βασιλιάς αδυνατούσε να περπατήσει, αποτελούσαν σύμβολα της εξουσίας του, ενώ τα διάφορα θεραπευτικά βότανα και φρούτα στον τάφο ίσως δεν χρησίμευαν ως φάρμακα για τον άλλο κόσμο, πιθανόν να ήταν προσφορές προς τον νεκρό.

Το παραδέχθηκε. Ωστόσο, ο δρ Άλμπερτ Ζινκ, από το Ινστιτούτο για τις Μούμιες στο Μπολτσάνο της Ιταλίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας που διενήργησε τα γενετικά τεστ, παραδέχθηκε ότι «ποτέ δεν θα μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Τουταγχαμών πέθανε από ελονοσία» και πρόσθεσε ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε ακόμη προέλθει και από μόλυνση στην περιοχή του κατάγματος. Το σίγουρο είναι ότι η αμφιλεγόμενη τρύπα στο κρανίο του φαραώ δεν προήλθε από κάποιον δολοφόνο που χρησιμοποίησε αιχμηρό αντικείμενο αλλά από τους ταριχευτές του.