Αρχική σελίδα → Ιστορία → Αρχαία ελληνική ιστορία

Ο μύθος των αιγών για τις Αιγές

Βίκυ Χαρισοπούλου, εφ. Τα Νέα, 11/2/2003

Η κεφαλή της αίγας (κατσίκα, Αιγές) όπως εντοπίστηκε σε θραύσματα πήλινων κεραμιδιών στο Μητρώο της Βεργίνας

Τους μύθους που σχετίζονται με την ίδρυση των Αιγών, της παλιάς πρωτεύουσας των Μακεδόνων, και την αρχή του βασιλικού οίκου των Τημενιδών, επαναφέρει η εικόνα μιας ακόμη κατσίκας που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι σε θραύσματα πήλινων κεραμιδιών κοντά στο Μητρώο της Βεργίνας.

Η παράσταση της προτομής αίγας επανήλθε στη διάρκεια των φετινών ανασκαφών (είχε προηγηθεί άλλο θραύσμα πέρσι καθώς κι ένα αργυρό νόμισμα με την ίδια παράσταση από τα χρόνια του Αλεξάνδρου του Α') και είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχαιολόγους στη φετινή συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη τον χρόνο που πέρασε.

Οι Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση από τον αρχηγέτη της μακεδονικής δυναστείας Περδίκκα που ήρθε στη Μακεδονία από την Πελοπόννησο ακολουθώντας, σύμφωνα με τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών, μια αγέλη αιγών.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ και επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα κ. Στέλλα Δρούγου υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα ενισχύουν ουσιαστικά την άποψη που ταυτίζει τη Βεργίνα με τις Αιγές.

Η αρχαιολογική συνάντηση πραγματοποιείται για 16η συνεχή χρονιά φέτος από μεθαύριο (Πέμπτη) στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ.

Από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις θεωρείται αυτή για την αποκάλυψη της ρωμαϊκής άμαξας του 1ου μ.Χ. αιώνα στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας στην περιοχή του Έβρου (το εύρημα αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιο μαζί με τους σκελετούς δύο αλόγων), ο λαξευμένος σε φυσικό βράχο υπόγειος χώρος κάτω από το δάπεδο της αρένας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων (μετατράπηκε σε αρένα στα ρωμαϊκά χρόνια;) κ.ά.

Η φετινή συνάντηση φέρει τη μικρότερη και λιγότερο εντυπωσιακή «σοδειά» αποκαλύψεων από κάθε άλλη χρονιά. Οι μέρες του συνεδρίου και ο αριθμός των ανακοινώσεων συρρικνώθηκαν (από πενθήμερο μετατράπηκε σε τριήμερο) καθώς τα μειωμένα κονδύλια για τις ανασκαφές, αλλά και οι συνεχείς βροχές ανέστειλαν το ανασκαφικό έργο.