Στέγη 3.600 τ.μ. για τον Αριστοτέλη

Παρασκευή Κατημερτζή, εφ. Τα Νέα, 30/12/2003

Στην καρδιά της πόλης των φιλοσόφων, η σχολή του Aριστοτέλη είναι η πρώτη που θα αποκτήσει σύγχρονη στέγη και φροντίδα αντάξια της διαχρονικής σημασίας της

Ένα τολμηρό, μοντέρνο στέγαστρο από φύλλα πολύτιμου οξειδωμένου χαλκού, με εμβαδόν 3.600 τ.μ., εγκρίθηκε για την ανάδειξη των οικοδομικών λειψάνων του Λυκείου του Αριστοτέλους

Ο χώρος όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε στην Αθήνα και ίδρυσε το 335 π.X. τη δική του σχολή, αφού πρώτα πέρασε 28 ολόκληρα χρόνια δίπλα στον Πλάτωνα, ήταν το Γυμνάσιο, κοντά στο άλσος του ιερού του Λυκείου Απόλλωνος, μεταξύ των οδών Ρηγίλλης και Λυκείου. Αποκαλύφθηκε και ανασκάφηκε πριν από επτά χρόνια, με αφορμή τα έργα θεμελίωσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (που μετατέθηκε σε άλλο χώρο, λόγω της σημασίας του ευρήματος). Από τότε άρχισαν τα προβλήματα προστασίας του χώρου από τα λιμνάζοντα νερά, με την εγκατάσταση αντλιών και μόνιμου συνεργείου συντηρητών.

Με την ανέγερση ενός προεντεταμένου τοξωτού στεγάστρου, που θα στηρίζεται σε λεπτούς πυλώνες, διαστάσεων 60Χ60 μ. και αρχικού προϋπολογισμού 1.720.000 ευρώ, τα εύθρυπτα λείψανα του Γυμνασίου του Λυκείου προστατεύονται εις το διηνεκές και θα αναδειχθούν σε ένα αληθινό προσκύνημα για τους ανθρώπους του πνεύματος και της σκέψης.

Ένα μεγάλο μέρος από τα λείψανα του χώρου όπου δίδαξε επί 20 χρόνια, έξω από τα τείχη της Αθήνας, έφθασε έως τις ημέρες μας και στο άλσος της Ρηγίλλης ένα τμήμα αποκαλύφθηκε και το υπόλοιπο συνεχίζεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη. H ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού χώρου επικεντρώνεται γύρω από την παλαίστρα του τέλους του 4ου π.X. αιώνα. H κεντρική αυλή, πλαισιωμένη από δύο λουτρά, με τους χώρους του κονιστηρίου, του ελαιοθέσιου, το σφαιριστήριον, το εφηβείον - όπου γίνονταν διαλέξεις - θα στεγασθεί όλη κάτω από το τοξωτό κάλυμμα του στεγάστρου, που θα διαθέτει μόνωση, μαζί με δύο λουτρά θερμαινόμενου ύδατος - τα υπόκαυστα -, που προστέθηκαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή, αλλά και μια μεγάλη μακρόστενη αίθουσα. Όλα αυτά ανασκάφηκαν από την αρχαιολόγο Έφη Λυγκούρη, μαζί με πηγάδια και ένα σύστημα αγωγών για την απορροή των υδάτων του Λυκαβηττού. H συγκέντρωση υδάτων στη χαμηλή λεκάνη του Λυκείου του Αριστοτέλους ήταν ένας από τους λόγους που επέβαλαν την κατασκευή ενός μόνιμου στεγάστρου, προκειμένου να μην πλημμυρίζουν οι αρχαιότητες.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές-πλαίσιο, που συντάχθηκαν από επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Μπούρα, τα ερείπια της παλαίστρας του Γυμνασίου θα προστατευθούν με ενιαίο στέγαστρο, χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα, με τοξωτή κατασκευή. Το ύψος της κατασκευής δεν θα ξεπερνά τα οκτώ μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είναι δηλαδή κατά μερικά μέτρα χαμηλότερη από το προηγούμενο σχέδιο στεγάστρου, που εγκαταλείφθηκε για να αναζητηθεί μια πλήρης λύση.

Φιλοσοφικοί περίπατοι

«Ο χώρος θα είναι ανοικτός και ορατός από την πόλη και οι διαμορφώσεις θα τονίζουν τη βαθμιαία μετάβαση από τον αρχαιολογικό χώρο στον αστικό», τονίζει ο αρχιτέκτων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων, κ. Δημοσθένης Σβολόπουλος. H πρόσβαση των επισκεπτών - υπό μορφήν περιπάτου - θα γίνεται από την είσοδο του πάρκου Ρηγίλλης, δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών, και ο περίπατος στα βήματα του Αριστοτέλη θα ξεκινά από τη νότια είσοδο της παλαίστρας προς τον Ιλισό, πάνω σε ξύλινες διαδρομές, και θα καταλήγει στην έξοδο της οδού Ρηγίλλης. Ωστόσο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι το μνημείο συνεχίζεται προς την πλευρά του Ωδείου.

INFO

Οι οριστικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Η ανέγερση προγραμματίζεται για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Σημερινή εορτή: