Αρχική σελίδα → Προσωπικά Ενδιαφέροντα → Περί βρώσεως και πόσεως / Μαγειρεύω

Μπακαλιάρος ογκρατέν με πατάτες και λευκή σάλτσα

Bacalhau com Natas

https://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau_com_natas

https://www.athinorama.gr

Υλικά

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη επάνω σε μια σχάρα και τον καλύπτουμε με νερό γύρω στους 10 πόντους πάνω από την επιφάνειά του. Τον βάζουμε στο ψυγείο και αλλάζουμε νερό 3 φορές τη μέρα το πρώτο 24ωρο και 2 φορές τη μέρα τα δύο επόμενα 24ωρα. Βγάζουμε τα κόκκαλα και τις πέτσες και είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε.

Βράζουμε για 5 λεπτά τον μπακαλιάρο, τον στραγγίζουμε και τον χωρίζουμε με το χέρι σε λωρίδες. Ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τις πατάτες και ανακατεύουμε προσεκτικά όλα τα υλικά. Σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος με το φύλλο δάφνης, μέχρι να φθάσουν σε σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και προσθέτουμε το κορνφλάουρ ανακατεύοντας, μέχρι να ψηθεί λίγο. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και προσθέτουμε το μείγμα γάλα–κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρει η σάλτσα κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τα 2/3 της σάλτσας στον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.

Άλλη συνταγή

http://www.cookika.com

Κάποια στιγμή λοιπόν, οι φίλες μας από την Πορτογαλία μάς ετοίμασαν το παραδοσιακό τους φαγητό. Καθότι η χώρα βρέχεται από τον Ατλαντικό, το ψάρι είναι μέρος της καθημερινής τους διατροφής, οπότε και στο πιάτο τους χρησιμοποίησαν τον βακαλάο ως βασικό υλικό. Το αποτέλεσμα ήταν ένα τύπου σουφλέ με πολλαπλές υφές από τα διαφορετικά υλικά, όπου η κάθε μπουκιά έλιωνε στο στόμα.

Η θερμιδική απόδοση του πιάτου είναι αρκετά υψηλή και για το λόγο αυτό συνηθίζω να το φτιάχνω αυτές τις μέρες, που παραδοσιακά τρώμε βακαλάο.

Όσοι νηστεύετε, μπορείτε να φτιάξετε την μπεσαμέλ με νερό και βιολογικό κύβο λαχανικών αντί για γάλα και να χρησιμοποιήσετε φυτική κρέμα σόγιας αντί για την κρέμα γάλακτος. Επίσης, η παραδοσιακή συνταγή ήθελε τις πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο, αλλά, καθότι αποφεύγω το τηγάνι, προτίμησα να τις ψήσω, κομμένες σαν τις τηγανιτές, στο φούρνο. Μπορείτε να επιλέξετε όποιον από τους δυο τρόπους σάς ταιριάζει καλύτερα.

Καλή επιτυχία!

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Εκτέλεση:

Από την προηγούμενη μέρα, ξεπλένουμε τον βακαλάο και τον βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Αλλάζουμε τουλάχιστον 3-4 φορές το νερό. Αφού ξαλμυριστεί, αφαιρούμε την πέτσα και τον ξεψαχνίζουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°βαθμούς.

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις απλώνουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Παράλληλα, στο τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές σούπα ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Προσθέτουμε τον βακαλάο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα υγρά του ψαριού.

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις πατάτες, τον βακαλάο με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε στο πυρέξ. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σημείωση: Καθότι ο βακαλάος είναι σχετικά αλμυρός, προσέξτε αρκετά με το αλάτι.

Καλή απόλαυση!

 

Άλλη συνταγή

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (BACALHAU COM NATAS)

https://illaboratoriodimmskg.blogspot.com

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, που δοκίμασα πέρυσι στο φεστιβάλ φαγητού Food for good, το οποίο διοργανώνεται εδώ και 19 χρόνια, στις αρχές Ιουνίου στην Πλάζ Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, και διοργανώνεται απο τον Διεθνή Σύλλογο Γυναικών Ελλάδος IOWG και την οργάνωση «Γυναίκες των 5 Ηπείρων» και παίρνουν μέρος σύλλογοι από διάφορες εθνικότητες που ζουν στην Θεσσαλονίκη. Ο χαρακτήρας του είναι φιλανθρωπικός, αφού τα χρήματα από το αντίτιμο του εισιτηρίου διατίθενται σε κοινοφελή ιδρύματα της πόλης μας. Φέτος η διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουνίου στις 20.30, και αν δεν το έχετε επισκεφτεί, αξίζει να πάτε, γιατί εκτός από την συνεισφορά σας σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό από διάφορες κουζίνες της επιλογής σας! (το εισητήριο συμπεριλαμβάνει 4 πιάτα και 2 ποτά).

Ο βακαλάος με κρέμα γάλακτος, όπως είναι και το πραγματικό όνομα της συνταγής, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Πορτογαλικής κουζίνας, πολύ γνωστό και αγαπημένο τόσο μέσα όσο και εκτός των συνόρων της Προτογαλίας. Εμείς θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε κάλλιστα και "μπακαλιαρόπιτα" και κάποιοι ίσως ακόμη και "σουφλέ μπακαλιάρου". Η ακριβής προέλευση της συνταγής δεν είναι γνωστή, αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται μία πολύ παρόμοια εκδοχή της στα 1930 από τον σεφ John Ribeiro. Αν και η χρήση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η κρέμα γάλακτος και το τυρί, δεν είναι και πολύ συνηθισμένη στην πορτογαλική κουζίνα, αυτό το πιάτο έγινε τόσο δημοφιλές που κατέληξε να είναι και αντιπροσωπευτικό.

Τα βασικά συστατικά της συνταγής είναι ο βακαλάος, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και το γάλα ή κρέμα γάλακτος. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές μόνο με κρέμα γάλακτος, μόνο με γάλα ή τέλος με μπεσαμέλ. Επίσης μπορεί να δείτε να προσθέστουν ελιές ή τριμμένο τυρί. Διάβασα πολλές συνταγές, κυρίως σε ιταλικά και πορτογαλικά sites και blogs και τελικά κατέληξα να κάνω κάτι παίρνοντας ιδέες από δω και από εκεί, προσαρμοσμένο και λίγο στα δικά μας γούστα. Αυτή η «μπακαλιαρόπιτα» μας άρεσε υπερβολικά και την προσθέσαμε άμεσα στην λίστα με τις αγαπημένες μας συνταγές με βακαλάο, που να σημειώσω ότι είναι ένα ψάρι που αγαπάμε πολύ και τρώμε όλο τον χρόνο, όχι μόνον του Ευαγγελισμού!

Δόση: για 6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: μέτρια δύσκολο

Υλικά

Προετοιμασία:

Ξεκινήστε την προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα, ξαλμυρίζοντας τον βακαλάο. Επειδή συνήθως αγοράζω 3-4 κιλά βακαλάο υγράλατο, τον ξαλμυρίζω και τον καταψύχω, έχω σχεδόν πάντα απόθεμα στον καταψύκτη μου. Έτσι για πιάτα όπου ο βακαλάος δεν είναι ανάγκη να είναι σε ωραία, ευπαρουσίαστα κομμάτια, διαλέγω τα κομμάτια από την ουρά και την κοιλιά.

Αφού ξαλμυρίσετε και στραγγίσετε καλά τον βακαλάο, κόψτε τον σε μικρά κομματάκια (εγώ τον «μάδησα» με τα χέρια) και βάλτε τον μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέστε το γάλα και βάλτε το να βράσει για ένα δεκάλεπτο, σε σιγανή φωτιά. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέστε το αλεύρι, την κρέμα γάλακτος και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι. Κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να χλιαρύνει.

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετέ τα με 2 κουταλιές από λάδι, μέχρι να ροδίσουν. Κατεβάτε τα από την φωτιά και προσθέστε τις ελιές.

Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε μπαστουνάκια. Σοτάρετέ τες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσατε πριν, αφού αφαιρέσετε τα κρεμμύδια. Αλατίστε τες ελαφρά και προσθέστε λίγο θυμάρι.

Αναμείξτε όλα τα υλικά, προσθέστε λίγο αλάτι, αν χρειάζεται (εξαρτάται και από το πόσο καλά ξαλμυρίσατε τον βακαλάο) και στρώστε τα μέσα σε ένα πυρέξ.

Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Αφήστε την μπακαλιαρόπιτα να χλιαρύνει, πριν την δοκιμάσετε. Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

Είναι πολύ νόστιμη ακόμη και κρύα από το ψυγείο!